22-04-2012  – De Iraanse mensenrechtenactiviste Nargess Mohammadi is opgeroepen om een gevangenisstraf van zes jaar uit te zitten.
Mohammadi was plaatsvervangend hoofd van het Human Rights Defenders Centre, een NGO die pro-deo juridische diensten verleent in mensenrechten zaken. Het centrum is tegenwoordig verboden in de Islamitische Republiek.

Mohammadi is beschuldigd van “samenzwering tegen de nationale veiligheid, lidmaatschap het Human Rights Defenders Centre en propaganda tegen het regime van de Islamitische Republiek.” In eerste instantie werd ze veroordeeld tot 11 jaar gevangenis, maar in beroep werd het vonnis teruggebracht tot zes jaar.

Het is Mohammadi, lid van de Nationale Vredesraad, ook verboden naar het buitenland reizen. Mohammadi’s man, Taghi Rahmani, die de afgelopen jaren ook doelwit was van arrestaties en vervolging door de Islamitische Republiek, is het land ontvlucht, maar naar verluidt besloot Mohammadi met haar tweeling in Iran te blijven.