16-04-2012 – Netizen vrij op borgtocht
De blogger en mensenrechtenactivist Kouhyar Goudarzi, wiens blog Kouhyar heet, is op 12 april eindelijk vrijgelaten tegen een borgsom van 100 miljoen toman (90.000 euro). Na zijn arrestatie op 1 augustus 2011 in Teheran verbleef hij een aantal maanden in de Evin gevangenis.

Vorige maand veroordeelde een revolutionaire rechtbank in Teheran Goudarzi tot vijf jaar gevangenis en ballingschap binnen het land: hij moet zijn tijd uitzitten in de gevangenis in de noordoostelijke stad Zahedan.

Op 2 augustus 2011 werd zijn moeder, Parvin Mokhtare, gearresteerd in haar huis in de oostelijke stad Kerman en door een revolutionaire rechtbank in Kerman tot 23 maanden gevangenis veroordeeld. Ze kwam op 19 maart vrij.

***

05-04-2012- Nog meer journalisten en netizens gearresteerd en tot gevangenisstraf veroordeeld
Reporters Without Borders is geschokt door het bericht dat er de afgelopen dagen nog meer journalisten en netizens zijn gearresteerd of lange gevangenisstraffen hebben gekregen.

Mehran Faraji, journalist bij de krant Shargh en de nu gesloten krant Etemad Melli, werd op 3 april aangehouden om een gevangenisstraf van zes maanden uit te zitten wegens propaganda tegen de regering.

Faraji, die op 12 december 2010 gearresteerd werd en vervolgens op 4 februari 2011 op borgtocht vrij kwam, werd oorspronkelijk in oktober 2011 door een revolutionaire rechtbank van Teheran veroordeeld  tot een jaar gevangenis, maar dat werd in beroep teruggebracht tot zes maanden gevangenis plus zes maanden voorwaardelijk. Hij heeft ernstige artrose en een lange periode in de gevangenis zal zijn toestand waarschijnlijk verergeren.

Rihaneh Tabatabai, ook een Shargh journaliste, werd op 2 april geïnformeerd dat een revolutionaire rechtbank in Teheran haar veroordeeld heeft tot een jaar gevangenis. Zij werd 12 december 2010 thuis gearresteerd door functionarissen van de inlichtingendienst en kwam 16 januari 2011 vrij op borgtocht van 10 miljoen toman (7.500 euro).
De netizen Mansoureh Behkish heeft ook net gehoord dat een revolutionaire rechtbank in Teheran haar tot vier en een half jaar gevangenis heeft veroordeeld wegens propaganda tegen de overheid en het oprichten van de beweging “Rouwende Moeders” teneinde “samen te zweren tegen de nationale veiligheid.”

De 54-jarige Behkish heeft jaren campagne gevoerd tegen de willekeurige executies van politieke gevangenen tijdens de jaren ’80 en is herhaaldelijk lastig gevallen en gevangengezet. Zij en 33 andere leden van “Rouwende Moeders ” werden gearresteerd toen ze op 9 januari 2010 demonstreerden in het Laleh Park in Teheran. Toen ze op 17 maart 2011 vrijkwam mocht ze het land niet verlaten, en op 12 juni 2011 werd ze opnieuw in Teheran gearresteerd en bracht een maand door in sectie 209 van de Evin-gevangenis.
Bekhish behoort ook tot de “Moeders van Khavaran”, een beweging genoemd naar een begraafplaats in het zuiden van Teheran, die gebruikt is als massagraf voor de politieke gevangenen die in 1988 massaal zijn geëxecuteerd. De leden ervan worden door de autoriteiten lastiggevallen omdat ze rechtvaardigheid eisen en ceremonies houden om de dood van hun dierbaren te herdenken.

Zes naaste familieleden van Bekhish (vier broers, een zuster en een zwager) zijn in de jaren ’80 geëxecuteerd. Ze geeft via verschillende websites informatie over deze groeperingen, hun ceremonies en de pesterijen waaraan zij worden blootgesteld.
Volgens het islamitische wetboek van strafrecht van Iran, hebben Tabatabai en Behkish 21 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen hun vonnis.

***

Reporters Without Borders heeft gehoord dat twee journalisten, Ali Mousavi Khalkhali en Mehdi Khazali, en de moeder van de gevangen blogger Parvin Mokhtare, op 19 maart zijn vrijgelaten.
Khalkhali, die werkte voor de nieuwssite Irdiplomacy, werd na zijn arrestatie door de inlichtingendienst op 24 februari vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij is een neef van Ayatollah Hakim, een belangrijke sjiitische geestelijke van Iraanse afkomst in Irak.
Khazali, redacteur van het blog Baran, werd op 9 januari voor de derde keer binnen twee jaar gearresteerd en op 5 februari veroordeeld tot vier jaar gevangenis, gevolgd door 10 jaar verbanning naar de zuidelijke stad Borazjan wegens het beledigen van ambtenaren. Volgens zijn familie is tijdens zijn detentie zijn gezondheid achteruit gegaan.
Mokhtare, de moeder van de gevangen blogger Kouhyar Goudarzi, werd zelf tot 23 maanden gevangenis veroordeeld door een revolutionaire rechtbank in de zuidoostelijke stad Kerman.