De vooraanstaande mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi werd afgelopen zondag gearresteerd en haar verblijfplaats is momenteel onbekend. In een interview met de International Campaign for Human Rights in Iran zei Mohammadi’s echtgenoot, Taghi Rahmani, dat zijn inspanningen om haar te vinden vruchteloos zijn geweest.

“Narges heeft sinds gisteren niet naar huis gebeld en de telefoontjes van haar familie blijven onbeantwoord. Wij hebben van de families van andere gevangenen gehoord dat ze is overgebracht naar de vrouwenafdeling van Evin Gevangenis. Ik weet niet hoe betrouwbaar dat nieuws is, maar een aantal familieleden van gedetineerden zei dat ze haar voor de Evin Gevangenis uit een auto hebben zien stappen,” vertelde hij.

Rahmani zei tegen de International Campaign dat agenten van de veiligheidsdienst op 22 april om 11:30 naar het huis van Narges’ moeder in Zanjan zijn gekomen.
Een man en een vrouw vroegen Narges om mee te gaan, maar toen Narges naar hun identificatie vroeg, weigerden ze die te tonen. Na een discussie van een half uur is Narges om 12 uur met hen meegegaan. Ze besloot daartoe omdat de agenten naar binnen wilden en Narges niet wilde dat haar kinderen bang zouden worden.

Om 17 uur gingen Narges’ ouders naar het Zanjan Intelligence Office en hoorden van beambten dat ze was overgebracht naar Teheran. Sindsdien is er geen nieuws meer over haar, behalve wat de familie van gedetineerden ons heeft verteld.

In oktober 2011 veroordeelde de 26ste afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran Mohammadi tot 11 jaar gevangenisstraf wegens “vereniging en samenzwering tegen de nationale veiligheid ,” “lidmaatschap van het Defenders of Human Rights Center,” en “propaganda tegen het regime”. De 54ste afdeling van het gerechtshof van beroep verlaagde haar vonnis later tot zes jaar gevangenisstraf. De advocaat van Mohammadi hoorde haar vonnis pas 2 maanden na de uitspraak.

“Iedereen is bezorgd over onze twee kleine kinderen, en ik ook. Maar ik weet dat mijn moeder, mijn zusters en Narges’ zusters goed voor hen zullen zorgen. Voorlopig maak ik me meer zorgen over de gezondheid van Narges. Ze lijdt aan spierverlamming, wat erger wordt onder stress en druk. Ik weet niet wat de gevangenis met haar zal doen,” zei Rahmani, bezorgd over de omstandigheden van zijn vrouw.

Taghi Rahmani, journalist, auteur, en politiek activist, heeft een derde van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. Hij werd gearresteerd op 9 februari 2011, toen de veiligheidstroepen zijn de deur intrapten en zonder huiszoekingsbevel binnenstormden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten op 14 mei 2011. Vanwege een gevangenisstraf van vijf jaar en andere aanklachten die hem boven het hoofd hangen, zowel als toenemende druk van de binnenlandse veiligheidsdienst die hem voortdurend oproepen en beletten te schrijven of interviews te geven, heeft Taghi Rahmani Iran in maart 2011 verlaten en verblijft voorlopig in het buitenland.  Link naar bron