4 mei 2012 – Het vervolgen en veroordelen van Mohammad-Ali Dadkhah en andere advocaten in Iran zijn doelgerichte repressieve maatregelen van het regime om het werk voor de mensenrechten in Iran onmogelijk te maken.
De advocaat Mohammad Ali Dadkhah (foto), een van de meest prominente verdedigers van de mensenrechten in Iran, moet vanaf 5 mei een negenjarige gevangenisstraf uitzitten. Op 28 april werd hij geïnformeerd dat de in 2011 opgelegde straf in hoger beroep is bevestigd. Volgens berichten was het in beide zaken dezelfde rechter, die al tal van andere mensenrechtenactivisten tot lange gevangenisstraffen heeft veroordeeld.

De internationaal bekende mensenrechtenadvocaat werd in mei 2011 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en beroepsverbod als advocaat van tien jaar. Hij is beschuldigd van “handelingen en propaganda tegen het regime”. Het vervolgen en veroordelen van Mohammad-Ali Dadkhah en andere advocaten in Iran zijn doelgerichte repressieve maatregelen van het regime om het werk voor de mensenrechten in Iran onmogelijk te maken.

Mohammad-Ali Dadkhah heeft tal van politieke gevangenen en journalisten in de rechtszaal vertegenwoordigd.. Dadkhah vertegenwoordigde o.a. de familie van de Canadees-Iraanse fotojournaliste Zahra Kazemi, die in 2003 na mishandeling overleed in de Evin gevangenis in Teheran. Hij is een fervent tegenstander van de doodstraf en veroordeelt de executiepraktijken van het regime in Teheran.

Na de gemanipuleerde presidentsverkiezingen in juni 2009 heeft Dadkhah zich actief ingezet voor mensenrechtenactivisten en journalisten en kritische artikelen in de media gepubliceerd. In juli 2009 werd hij gearresteerd en zat twee maanden in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij werd toen onder druk gezet en mishandeld om hem ertoe te brengen andere mensenrechtenactivisten d.m.v. valse verklaringen te beschuldigen.

Mensenrechtenorganisaties eisen de onmiddellijke vrijlating van Mohammad-Ali Dadkhah en van alle andere gedetineerde mensenrechtenverdedigers.