1 mei 2012 – Amnesty International is een spoedactie gestart om de executie van Hamid Ghassemi-Shall te voorkomen.
De Iraans-Canadese Hamid Ghassemi-Shall (foto), die sinds mei 2008 in Iran gevangen zit, loopt gevaar om geëxecuteerd te worden. Half april werd vernam zijn familie dat zijn doodvonnis was doorgestuurd naar de ambtenaren die belast zijn met de executie.

Hamid Ghassemi-Shall en zijn broer Alborz zijn in december 2008 ter dood veroordeeld omdat ze informatie verstrekt zouden hebben aan de Iraanse oppositiebeweging PMOI. Beide broers zaten 18 maanden in eenzame opsluiting in de Evin-gevangenis in Teheran zonder rechtsbijstand. Hamid Ghassemi-Shall werd door marteling gedwongen tot een valse bekentenis. Alborz Ghassemi-Shall overleed in januari 2010 in de gevangenis aan maagkanker.

Amnesty International is gestart met een spoedactie om de executie van Hamid Ghassemi-Shall te voorkomen.
Ook de Canadese minister van Buitenlandse Zaken ,John Baird, heeft geëist dat de executie stopgezet wordt en dat Hamid Ghassemi-Shall wordt vrijgelaten.