7 mei 2012  – Het aantal arrestaties van mensenrechtenactivisten neemt toe, advocaten worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen omdat ze politieke gevangenen hebben verdedigd.
Onafhankelijke experts van de Verenigde Naties hebben op 4 mei in een verklaring het aanhoudend vervolgen van mensenrechtenverdedigers en advocaten in Iran veroordeeld. De arrestaties en het veroordelen van verdedigers van de mensenrechten zijn kenmerkend voor de toenemende onderdrukking in Iran, aldus Ahmed Shaheed, speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran.

De VN-expert wees erop dat een aantal advocaten is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen omdat ze politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten in de rechtszaal hebben vertegenwoordigd. Daarbij hoort ook de advocate Nasrin Sotoudeh, die sinds september 2010 zes jaar gevangenisstraf uitzit en veroordeeld is tot een beroepsverbod van tien jaar.
De VN-deskundigen eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in Iran wegens hun inzet voor de mensenrechten gevangen zitten.