58 executies binnen 10 dagen – terreur van het regime om de bevolking te intimideren

Openbare executie in Isfahan (Centraal-Iran) op 17-05-2012

De golf van executies in Iran duurt onverminderd voort. Volgens berichten van Iraanse mensenrechtenactivisten zijn sinds 15 mei in verschillende Iraanse steden minstens 58 terechtstellingen uitgevoerd. 35 executies zijn officieel bevestigd door de Iraanse staatsmedia.

De executies van de afgelopen dagen zijn o.a.:

22-05-2012: Drie gevangenen geëxecuteerd in de Adelabad gevangenis van Shiraz (Zuid-Iran).
21-05-2012: 14 gedetineerden geëxecuteerd in gevangenissen in de hoofdstad Teheran.
20-05-2012: Twee gevangenen geëxecuteerd in de gevangenis van Sanandaj (West-Iran).
20-05-2012: Een gevangene geëxecuteerd in de gevangenis van Sari (het noorden van Iran).
20-05-2012: Een gevangene geëxecuteerd in Dizelabad- gevangenis van Kermanshah (West-Iran).

Mensenrechtenactivisten vragen de internationale gemeenschap om effectieve maatregelen om de golf van executies in Iran te stoppen. In hun op 24 mei gepubliceerde jaarverslag schrijft Amnesty International over de schendingen van de mensenrechten in Iran in 2011:

“Bij degenen die worden vervolgd zijn mensenrechtenactivisten, feministen en mensen die opkomen voor de rechten van minderheden. De doodstraf wordt op grote schaal toegepast – het moet zogenaamd dienen als bestraffing van de daders, maar wordt tevens gebruikt om de gehele bevolking te intimideren. Wereldwijd worden alleen in China meer doodvonnissen voltrokken dan Iran.”