24 mei 2012 – Het nalaten van medische zorg wordt in de gevangenissen van het regime van Teheran systematisch gebruikt als represaille tegen politieke gevangenen.

Volgens berichten van Iraanse mensenrechtenactivisten is de politieke gevangene Mansour Radpour (44), vader van twee kinderen, op 21 mei in de Gohardasht gevangenis in de stad Karaj (ten westen van Teheran) overleden. Hij zat vijf jaar in de beruchte Gohardasht gevangenis, waar hij hij onder onmenselijke omstandigheden werd vastgehouden. Hij werd herhaaldelijk zwaar gemarteld om hem valse bekentenissen af te dwingen en andere activisten van de oppositie te verklikken. Hij heeft dit echter altijd geweigerd.

Door de omstandigheden van zijn detentie en het martelen werd zijn gezondheid steeds slechter. Ondanks aanhoudende nier- en hartproblemen werd hem de noodzakelijke medische behandeling geweigerd. Hoewel zijn klachten en pijn de afgelopen dagen steeds erger werden mocht hij niet naar het gevangenisziekenhuis. Het nalaten van medische zorg wordt in de gevangenissen van het regime van Teheran systematisch gebruikt als represaille tegen politieke gevangenen.

Radpour Mansour werd in mei 2007 gearresteerd toen hij een demonstratie van stakende arbeiders filmde. Bij zijn proces, dat slechts enkele minuten duurde, werd hij door de willekeur van justitie veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens propaganda tegen het regime en contacten met de oppositiebeweging PMOI. Later werd dit vonnis verhoogd tot acht jaar gevangenis.

Begin 2007 bezocht Ashraf Mansour Radpour de nederzetting Ashraf in Irak, dat een toevluchtsoord is voor tal van Iraanse dissidenten. Honderden mensen zitten in Iran in hechtenis, alleen maar omdat ze contact onderhouden met familie in Ashraf. Velen van hen worden, net als Mansour Radpour, vastgehouden onder onmenselijke omstandigheden en hebben geen toegang tot de noodzakelijke medische zorg.