De revolutionaire garde krijgt controle over de kerk

8 juni 2012 – Volgens het Perzische christelijke persbureau is onlangs de Assembly of God kerk in Jannat Abad / Teheran gesloten. De Iraanse autoriteiten moeten de kerk in van Teheran onmiddellijk heropenen, en kerkdiensten in het Perzisch niet langer verbieden. Het bezoeken van een kerk, moskee of tempel is een van de fundamentele religieuze vrijheden. De overheidscampagne om kerken te sluiten is een aanslag op godsdienstvrijheid en in strijd met de internationale verplichtingen van Iran. Het is een teken van de groeiende religieuze onverdraagzaamheid van de Iraanse overheid.

Volgens informatie uit Iran heeft de veiligheidsdienst van de Revolutionaire Garde onlangs het toezicht overgenomen op de christelijke kerken in Iran. Deze werden eerder gecontroleerd door het Ministerie van Inlichtingen en het Ministerie van Cultuur en Islamitische Begeleiding. Eind mei 2012 dwongen de Iraanse autoriteiten de Assembly of God kerk van Jannat Abad in het westen van Teheran om zijn deuren te sluiten en geen diensten meer te houden.
Volgens een lokale bron zeiden de autoriteiten tegen de kerkleiders: “Jullie moeten je kerk te sluiten, want als wij dat officieel doen mogen jullie daarna zelfs het gebouw niet behouden om te verkopen.”

De laatste dienst in de kerk van Jannat Abad was, na meer dan 15 jaar, op 28 mei 2012. De kerk kreeg het gebouw vijf jaar geleden in eigendom. Er werden twee diensten per week gehouden voor 80 tot 100 kerkgangers, alsmede gebedsbijeenkomsten en Bijbelstudies. De kerk maakt deel uit van de officieel erkende Central Assembly of God Church in Teheran, maar was een onafhankelijke gemeente.

In het afgelopen half jaar hebben de autoriteiten in Iran diverse andere kerken die diensten hielden in het Perzisch gesloten en veel van hun leden gearresteerd.

De Assembly of God kerk van Jannat Abad hield diensten in de Perzische taal.

Uit een onderzoek naar de vervolging van protestantse christenen in Iran blijkt dat de Iraanse regering het vooral voorzien heeft op kerken die in het Perzisch evangeliseren, grotendeels om te voorkomen dat moslims zich bekeren tot het christendom. Volgens verschillende Iraanse kerkleiders is de overheidscampagne van het onderdrukken van protestantse groeperingen opgevoerd rond 2005, rond de presidentsverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad. Sinds 2009 is het aantal arrestaties van kerkleden en het terugdringen van de kerken aanzienlijk toegenomen.

Iraanse christelijke activisten vrezen dat de sluiting in Jannat Abad een bedreiging inhoudt voor alle kerken in het land die diensten houden in het Perzisch.

Uit verschillende bronnen komen berichten dat de Revolutionaire Garde (IRG) de afgelopen maand de verantwoordelijkheid heeft gekregen voor het toezicht op kerkelijke activiteiten in Teheran.

De Revolutionaire Garde maakt deel uit van het leger en de geheime dienst en staat onder direct toezicht van de Opperste Leider van Iran.