7 juni 2012 – Iraanse ballingen dringen er bij de Verenigde Naties op aan om Camp Liberty officieel de juridische status van een vluchtelingenkamp onder internationale bescherming toe te kennen, ​​en ervoor te zorgen dat de Irakese regering de humanitaire verordeningen respecteert.

De Iraanse asielzoekers, die het in Irak zwaar te verduren hebben in Ashraf en in Camp Liberty, hebben opnieuw een beroep gedaan op de Verenigde Naties om stappen te ondernemen om een eind te maken aan de onderdrukking en het schenden van de mensenrechten door de Irakese autoriteiten.

Op aandrang van het regime in Teheran heeft de Irakese regering in Camp Liberty, waarheen ongeveer 2.000 Iraanse ballingen zijn overgebracht, ondraaglijke omstandigheden gecreëerd. In het interneringskamp hebben de Iraanse asielzoekers geen bewegingsvrijheid en geen vrije toegang tot medische zorg, advocaten of familieleden.

De omstandigheden in Camp Liberty vormen een schending van de internationaal aanvaarde mensenrechten en humanitaire bepalingen. Het kamp is nog steeds niet aangesloten op de waterleiding en op de riolering. Het heersende watertekort wordt gebruikt als represaille tegen de vluchtelingen. De stroomvoorziening is volstrekt ontoereikend. In Camp Liberty zijn geen voorzieningen voor gehandicapten en geen verharde paden die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en mensen met loopproblemen. De Irakese kampleiding staat niet toe ​​dat de vluchtelingen op eigen initiatief reparaties of revisies uitvoeren.

De Irakese regering rechtvaardigt e.e.a. onder het voorwendsel dat Camp Liberty een “tijdelijk doorgangskamp” is. Daarom hebben de Iraanse ballingen opnieuw een beroep gedaan op de VN om Camp Liberty officieel de juridische status van een vluchtelingenkamp onder internationale bescherming toe te kennen ​​en ervoor te zorgen dat de Irakese regering voldoet aan de humanitaire regels die gelden voor een vluchtelingenkamp. Het verblijf van de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty zal aanzienlijk langer duren dan verwacht, omdat opname in derde landen alleen op de lange termijn kan worden gerealiseerd.

De Iraanse ballingen deden een beroep op de VN en de VS om hun bescherming te garanderen, terwijl de Irakese militairen, die in Ashraf ook al betrokken waren bij gewapende aanvallen op de Iraanse vluchtelingen, moeten worden teruggetrokken uit Camp Liberty.

Bovendien eisen de vluchtelingen dat de VN hun recht op privébezit herstelt. Tijdens de verhuizing van Ashraf naar Camp Liberty zijn de bezittingen van de evacués routinematig geplunderd door Irakese militairen. Door verboden en willekeurige intimidatie mochten de Iraanse ballingen een groot deel van hun eigendom niet meenemen. De Irakese autoriteiten verbieden ​​de verkoop ervan en willen een groot deel van de bezittingen van de evacués in beslag nemen.

De Iraanse oppositieleden hebben een beroep gedaan op de VN om de gedwongen verhuizing van de resterende Iraanse ballingen uit Kamp Ashraf stop te zetten totdat Camp Liberty de status van een vluchtelingenkamp heeft en aan de overige eisen is voldaan. Deze oproep wordt ondersteund door een groot aantal parlementariërs, waaronder meer dan 200 leden van het Europees Parlement.