Openbare executies in de Iraanse stad Shiraz op 7 juni 2012: terreur van het regime om de bevolking te intimideren

10 juni 2012 – Door de Iraanse staatsmedia is bekendgemaakt dat op 7 juni in de zuid-Iraanse stad Shiraz vijf gevangenen in het openbaar zijn opgehangen. De executies werden op drie verschillende plaatsen in de stad voltrokken. Iraanse mensenrechtenactivisten veroordelen de executies scherp en wijzen erop dat de verdeling van de executies over drie locaties in de stad duidelijk maakt hoe de overheid openbare executies gebruikt om angst en terreur te zaaien.

De gevangenen werden geëxecuteerd wegens vermeende drugsdelicten. In hun in maart gepubliceerde rapport over de doodstraf schrijft Amnesty International: “Iraanse activisten zijn bang dat de overheid hun ‘strijd tegen drugs’ gebruikt om politieke tegenstanders te executeren en dat de doodstraf gebruikt wordt als een middel tegen minderheden.”

Met hun executiepraktijken negeert het regime in Teheran de internationale aansporingen om alle executies op te schorten en de doodstraf af te schaffen.

In een verklaring van 1 juni heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken de golf van executies in Iran veroordeeld. De executiepraktijken van het regime in Teheran zijn “beschamend”, aldus de verklaring. In verhouding met het bevolkingsaantal heeft Iran de afgelopen jaren meer mensen geëxecuteerd dan welk ander land ter wereld.