Op 6 juni hebben Europarlementariërs opgeroepen tot maatregelen ter bescherming van de Iraanse oppositie in Ashraf en Camp Liberty. De oproep tot steun aan de Iraanse oppositieleden in Ashraf en Camp Liberty is onderschreven door parlementsleden van alle partijen uit alle 27 lidstaten, waarbij zes vicevoorzitters van het Europees Parlement.

Meer dan 220 leden van het Europees Parlement hebben in een gezamenlijke verklaring een oproep gedaan aan de VN, de VS en de EU om zich in te zetten voor de rechten van meer dan 3.000 Iraanse dissidenten in Ashraf en Camp Liberty in Irak. De parlementariërs eisen onmiddellijke internationale maatregelen om de Irakese regering ertoe te bewegen een eind te maken aan de intimidatie en het schenden van de mensenrechten van de Iraanse asielzoekers.

In de verklaring wordt aan de kaak gesteld dat de omstandigheden in Camp Liberty, waar naartoe ongeveer 2.000 Iraanse ballingen vanuit Ashraf werden overgeplaatst, in strijd zijn met de internationaal aanvaarde mensenrechtennormen en humanitaire bepalingen. In het interneringskamp, waar Irakese strijdkrachten massaal aanwezig zijn, hebben de Iraanse asielzoekers geen bewegingsvrijheid en geen vrije toegang tot juridische adviseurs. In Camp Liberty heerst gebrek aan water; de riolering en de stroomvoorziening zijn volstrekt onvoldoende. Er zijn geen voorzieningen voor gehandicapten.

De afgevaardigden van het Europarlement verklaarden dat de status van Camp Liberty als “tijdelijk doorgangskamp” niet gerechtvaardigd is. Het verblijf van de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty zal veel langer duren dan gepland is, omdat hun opname in derde landen pas op de lange termijn kan worden gerealiseerd. Daarom deden de parlementsleden een beroep op de VN om Camp Liberty officieel de juridische status van een vluchtelingenkamp onder internationale bescherming toe te kennen ​​en ervoor te zorgen dat de humanitaire regels, die gelden voor een vluchtelingenkamp, in Camp Liberty worden nageleefd door de Irakese regering.

De verklaring, die o.a. is opgesteld door Alejo Vidal Quadras, vicepresident van het Europarlement, en Struan Stevenson, voorzitter van de delegatie van het Europarlement voor de betrekkingen met Irak, is een sterk signaal van solidariteit van het Europarlement met de Iraanse dissidenten in Ashraf en Camp Liberty. Hij werd onderschreven door parlementsleden van alle partijen uit alle 27 lidstaten, waarbij zes vicevoorzitters van het Europees Parlement.