20 juni 2012 – Met de terechtstelling van de broers Abd al-Rahman, Taha en Jamshid Heidari negeert het regime in Teheran opnieuw de internationale oproepen tot mildheid jegens politieke gevangenen.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten zijn in de ochtend van 18 juni de drie broers, Abd al-Rahman Heidari, Taha Heidari en Jamshid Heidari (foto), die behoren tot de Arabisch-sprekende minderheid, geëxecuteerd in de Karoun gevangenis van de provinciehoofdstad Ahwaz in zuidwest Iran.

De broers werden in april 2011 gearresteerd tijdens massale protesten tegen de voortdurende discriminatie van de Arabisch-sprekende minderheid in de provincie Khuzestan (zuidwest Iran). Ze zijn toen als vermeende “subversieve elementen” ter dood veroordeeld op basis van verzonnen beschuldigingen en door marteling afgedwongen bekentenissen.

Amnesty International heeft op 11 juni het regime in Teheran nog verzocht de aanstaande executie van de broers en andere politieke gevangenen stop te zetten. Ze werden veroordeeld na een oneerlijk proces. Door marteling en andere vormen van mishandeling zijn zij gedwongen om te bekennen.