28 juni 2012 Irak: drie Iraanse asielzoekers zijn overleden als gevolg van een vier jaar durende medische blokkade. Twee van de Iraanse ballingen waren ernstig gewond geraakt bij aanvallen van Irakese soldaten in 2009.

 

 

 

 

In Ashraf en Camp Liberty zijn alweer drie doden te betreuren: Hamdollah Rahmani, Akram Abazari en Mohammad Ali Tatayee (foto).

Volgens berichten uit Irak zijn de afgelopen dagen alweer drie Iraanse asielzoekers uit Ashraf en Camp Liberty gestorven. Ze zijn het slachtoffer van een jarenlange blokkade, intimidatie en gewelddadige mishandeling van Irakese troepen.

De 59-jarige landbouwkundig ingenieur Akram Abazari stierf half juni als gevolg van kanker. Na de gedwongen overplaatsing van Ashraf naar Camp Liberty in de buurt van Bagdad verslechterde de toestand van Akram Abazari. In de nederzetting Ashraf, die al vier jaar vergrendeld wordt door de Irakese troepen, was geen adequate behandeling mogelijk. Door de blokkade hebben de Irakese autoriteiten verhinderd dat de kankerpatiënte op tijd in een behoorlijk ziekenhuis behandeld werd.

De 55-jarige Hamdollah Rahmani overleed op 23 juni tijdens een hartoperatie in een ziekenhuis in Bagdad. Hij zat vijf jaar als politieke gevangene vast in Iran en werd herhaaldelijk gemarteld voordat hij hun toevlucht zocht in Ashraf.

Hamdollah Rahmani raakte in juli 2009 zwaar gewond, toen de ongewapende vluchtelingen in Ashraf werden aangevallen door Irakese troepen. Bij die aanval, die op verzoek van het regime in Teheran plaatsvond, werden 11 Iraanse vluchtelingen gedood en raakten honderden gewond. Hamdollah Rahmani kreeg schotwonden in zijn buik en linker arm. Hij werd enkele malen geopereerd in een Amerikaanse militair hospitaal. Verzwakt door een hartaanval is hij nooit meer hersteld van zijn verwondingen. Een adequate behandeling werd onmogelijk gemaakt door de militaire blokkade van Kamp Ashraf.

Op 26 juni overleed de 58-jarige Mohammad Ali Tatayee na een operatie in het ziekenhuis van de stad Baquba ten noorden van Bagdad. Ook Mohammad Ali Tatayee raakte gewond bij de aanval door Irakese troepen op de vluchtelingen van Ashraf in juli 2009.

Hij was een van de 26 Iraanse ballingen die na de aanval door Irakese troepen als gijzelaars werden ontvoerd en twee en een halve maand illegaal werden vastgehouden en gemarteld in diverse Irakese gevangenissen. Na verscheidene gerechtelijke bevelen om de Iraanse ballingen vrij te laten en na een internationale campagne in samenwerking met Amnesty International werden de gijzelaars op 7 oktober 2009 naar Ashraf teruggebracht.

 

 

 

Fotocollage: Ali Mohammad Tatayee en 25 andere Iraanse ballingen werden in 2009 twee en een halve maand door de Irakese troepen gegijzeld en gemarteld.

Als gevolg van de militaire blokkade waaraan de inwoners van Ashraf zijn blootgesteld, hebben de Iraanse ballingen al vier jaar lang geen toegang tot tijdige en adequate medische zorg. Daardoor lijden veel van degenen, die gewond raakten bij de aanslagen van de Irakese troepen, aan complicaties die niet afdoende zijn behandeld.

Mohammad Ali Tatayee, Batoul Rajaii en Hamdollah Rahmani zijn ook weer het slachtoffer van de medische blokkade en de vergeldingsmaatregelen die door Irak tegen de Iraanse oppositie worden uitgeoefend op verzoek van het regime in Teheran.

Sinds 2009 hebben de Iraanse vluchtelingen herhaaldelijk tevergeefs een beroep gedaan op de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat Mohammed Ali Tatayee en andere zwaar gewonde inwoners van Ashraf voor een medische behandeling konden vertrekken naar Europese ziekenhuizen.