12 juli 2012 – Protestactie van Reporters zonder Grenzen in Parijs
De organisatie Reporters zonder Grenzen, die campagne voert  voor de persvrijheid en mensenrechten, heeft op 10 juni in Parijs met een protestactie (foto’s) aandacht gevraagd voor de willekeurige detentie en het martelen van journalisten en bloggers in Iran. Sommige zijn in de gevangenis al gestorven, anderen zijn in groot gevaar.

De protestactie vond plaats tijdens de negende gedenkdag van het overlijden van de Iraans-Canadese fotojournaliste Zahra Kazemi, die op 10 Juli 2003 in de Evin-gevangenis in Teheran werd doodgemarteld.

 

 

Reporters zonder Grenzen waarschuwde dat de gezondheid van sommige journalisten, die op dit moment gevangen zitten in Iran, zorgwekkend is door de omstandigheden in de gevangenis. Voor alle gevangenen, die uitsluitend wegens het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting vastzitten, werd vrijlating geëist.

 

 

 

 

Bij de protestactie in Parijs werden ook verslaggevers en internet journalisten herdacht die in de afgelopen jaren om het leven zijn gekomen door mishandeling of gebrek aan medische zorg in de gevangenissen van het regime in Teheran.

Op dit moment zitten er minstens 33 journalisten en 19 internetjournalisten in Iran gevangen.