Roozbeh Khanpayeh, in de 80er jaren ook al politiek gevangene, en nu een politiek en cultureel activist in de stad Yasuj (in zuidwest Iran), werd door het Revolutionaire Hof van Yasuj veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf en 8 maanden voorwaardelijk.
Volgens Human Rights Reporters werd hij beschuldig van “propaganda tegen het regime, contact met oppositiegroeperingen en deelname aan illegale protestbijeenkomsten”.

De 48-jarige Khanpayeh werd in 1984 voor het eerst gearresteerd en beschuldigd van “contact met oppositiegroeperingen”. Hij zat 15 maanden in de gevangenis. De tweede keer was in 1987 tijdens een bijeenkomst in Yasuj om te protesteren de stijgende benzineprijzen. Hij werd beschuldigd van “propaganda en samenspanning tegen het regime en deelname aan een illegale protestbijeenkomsten”. Hij zat drie maanden in de gevangenis voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten.