9 augustus 2012 – Zes politieke gevangenen, die wegens steun aan de democratische beweging of wegens hun inzet voor de rechten van minderheden in Iran ter dood zijn veroordeeld, lopen direct gevaar geëxecuteerd te worden. Iraanse mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om de geplande executies van politieke gevangenen in Iran te voorkomen. Een van hen, politieke gevangene Gholamreza Khosravi (47), die sinds 2006 in Iran gevangen zit, loopt acuut gevaar terechtgesteld te worden. De geplande executiedatum is 10 september 2012 .

Gholamreza Khosravi, die getrouwd is en een 15-jarige zoon heeft, zat in de 80er jaren ook al vijf jaar in de gevangenis wegens steun  aan de democratische beweging in Iran. In 2006 werd hij opnieuw gearresteerd. Hij werd beschuldigd van steun aan een TV-station van de Iraanse oppositie in ballingschap. Khosravi zat meer dan 40 maanden in eenzame opsluiting in verschillende gevangenissen van de Iraanse geheime dienst alvorens hij wegens steun aan de oppositiebeweging PMOI door een rechtbank in de centraal Iraanse stad Kerman tot 6 jaar werd veroordeeld.

Na die veroordeling werd Gholamreza Khosravi weer langdurig verhoord en mishandeld, en kwam vervolgens in Teheran weer  voor het gerecht. In november 2011 werd hij wegens vermeende “subversieve activiteiten” ter dood veroordeeld. Begin augustus is de datum van de executie in de Evin gevangenis in Teheran, waar Gholamreza Khosravi zit opgesloten, vastgesteld op 10 september 2012.

In de zuidwest Iraanse stad Ahwaz werden in juli vijf andere politieke gevangenen, allen behorend tot de Arabisch sprekende minderheid in Iran, ter dood veroordeeld. Volgens Amnesty International lopen ze gevaar spoedig geëxecuteerd te worden.  Een andere man werd tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Alle zes zijn ze gearresteerd wegens betrokkenheid met de Ahwazi Arabieren in Iran.