Het strenger bestraffen van politieke gevangenen en activisten bereikte een nieuw hoogtepunt met de geseling van een aantal politieke gevangenen en het oproepen van eerder veroordeelde politieke gevangenen.

Volgens berichten zijn de politieke gevangenen in cellenblok 350 van de Evin Gevangenis , Siamak Qaderi, Rahman Buzari, Ibrahim Babayi Zeidi, Hossein Zari, Koroush Kohkan, Naser Azarnia, Homan Mossouvi, Mazdak Ali Nazari, Alireza Kia, Amir Latifi, Ashkan Allahyari, Rasoul Hardani en Kamran Ayazi sinds afgelopen zaterdag gemarteld en gegeseld.
Vorige week werd ook het vonnis tot geseling van de [politieke activist] Majid Sadeqi uitgevoerd. (Human Rights Activists in Iran – 13 aug. 2012)

Families van gegeselde politieke gevangenen spreken zich uit
In de afgelopen dagen is het vonnis tot geseling van een aantal politieke gevangenen in cellenblok 350 in Evin Prison uitgevoerd. Volgens berichten werd Kamyar Iazi, een arts, tot bloedens toe gegeseld.
Farzaneh Mirzavand, de vrouw van de gegeselde politieke gevangene Siamak Qaderi, zei: ‘Tot mijn verdriet werd de geseling van mijn man tijdens de Ramadanmaand uitgevoerd. Ik verwachtte dat [de regering] die heilige maand zou respecteren, maar dat was niet het geval …’

Ook Mazdak Ali Nazari, een andere politieke gevangene, werd gegeseld. Zijn vader, kolonel Nazari zei daarover: ‘Ik heb Mazdak vandaag in de gevangenis gezien en tot mijn spijt gehoord dat zijn geseling en dat van een aantal anderen was uitgevoerd. De geseling werd uitgevoerd tijdens de Ramadan, tijdens de vasten…’

De moeder van een andere politieke gevangenen zei: ‘Publiceer mijn naam alstublieft niet want de kans bestaat dat de naam van mijn zoon op de lijst staat van gevangenen die vrijgelaten worden op Eid Fetr en dit interview zullen ze als excuus gebruiken om ons weer dwars te zitten. Ik ben erg overstuur [van de geseling] en ik kan mijn pijn niet onder woorden brengen. Ik kan u onmogelijk duidelijk maken wat ik voelde toen ik het gezicht van mijn dierbare zag en hoe ze zijn hele lichaam wreed hebben toegetakeld met de gesel…’ (Jaras website – 14 aug. 2012)

Tot steniging veroordeelde vrouwenadvocaat gemarteld met sigaretten in de gevangenis
De gedetineerde advocaat Javid Houtan Kian schreef onlangs een brief over de beledigingen en martelingen die hij onderging gedurende zijn 20 maanden in de gevangenis Tabriz.
Javid Houtan Kian is de advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani, die veroordeeld werd tot dood door steniging wegens overspel. De heer Houtan Kianwerd ongeveer 20 maanden geleden gearresteerd in Azerbeidzjan.
Naqi Mahmoudi, de advocaat van Houtan Kian die Iran onlangs heeft verlaten, praatte met ons [over deze zaak]: ‘De heer Houtan Kian, advocaat van mevrouw Sakineh Ashtiani, werd op 10 oktober 2010 gearresteerd door vertegenwoordigers van de geheime dienst op zijn kantoor, samen met de zoon van mevrouw Ashtiani, Sajad Kaveh Zadeh en twee journalisten van de Duitse Bilde Daily. Hij werd vanaf de eerste dag en maandenlang ernstig gemarteld en deze folteringen waren onvoorstelbaar onmenselijk.

‘Zo werd Javid Houtan Kianeens naar het plein buiten het detentiecentrum gevoerd op een koude winternacht in Tabriz in zijn ondergoed, en vervolgens in water gedrenkt. Hij moest daar tot vier uur ’s ochtends blijven en werd toen meegenomen ter ondervraging. ‘Ook werden er brandende sigaretten op zijn benen en testikels gedrukt…

‘Tot onze spijt is het zijn advocaat en zijn familie verboden hem te bezoeken, en onlangs is hij overgebracht naar een cellenblok waar drugsverslaafden zitten. Andere gevangenen werd gezegd dat zij na enige vorm van contact met Houtan Kian ernstig zullen worden bestraft en bepaalde rechten zullen verliezen, zoals het recht op vrijlating op borgtocht, recht op bezoek van hun advocaat en familie of het recht om te telefoneren.’ (Radio Farda – 14 aug. 2012)

Rapport over de omstandigheden in de vrouwengevangenis Semnan
De vrouwengevangenis Semnan is een van de gevangenissen waar de slechtste omstandigheden in het land heersen. Deze gevangenis was vroeger een paardenstal.

Momenteel worden er 70 vrouwen, veroordeeld voor misdaden als moord, diefstal, fraude, drugsmokkel, verslaving en het hebben van illegale relaties, gevangen gehouden. Zeven kinderen jonger dan twee jaar oud wonen bij hun moeders in deze ruimte.

Al deze mensen hebben samen slechts één douche…
Er staat een beperkt aantal bedden in deze gevangenis en gevangenen moeten met twee mensen in een bed slapen. Andere gevangenen slapen op de grond en kunnen alleen op hun zij liggen wegens het gebrek aan ruimte…
De overbevolkte ruimte heeft slechts één raam en één deur en de lucht is sterk vervuild. Volgens artsen is de vervuilde lucht de oorzaak van huidziekten.

De binnenplaats van de gevangenis is zo klein, dat de gevangenen zelfs niet buiten kunnen lopen. Elke gedetineerde die de orde van de gevangenis verstoort of anderszins tegen de wensen van de bewakers ingaat, wordt aan beide handen aan de muur opgehangen in het bijzijn van de andere gevangenen. Op die manier hangt haar hele gewicht aan haar polsen…

De dames Zhious Nourani en Rufia Bidoqi zijn Baha’i die hier gedetineerd zijn en de pesterijen van andere gevangenen naast de omstandigheden in de gevangenis maken het voor hen nog veel moeilijker.

Gevangenbewaarders, geïdentificeerd als mevrouw Siadati, Shokri en Kordi. stoken andere gevangenen op tegen de Baha’is. Kordi zei tegen gevangenen die ruimte hadden gemaakt voor de Baha’is: ‘Ze zijn vies, en het is net alsof je een hond naast je laat slapen.’ Andere gevangenen werd verteld dat ze niet naar de hemel zouden gaan vanwege hun vriendschap met de Baha’is…

Onder deze omstandigheden moeten twee andere Baha’i, Zohreh Nik Ayeen met haar baby van 6 maanden en Taraneh Torabi, met een baby van één maand, in de nabije toekomst naar deze gevangenis om hun straf uit te zitten. De omstandigheden in de Semnan Gevangenis zullen de gezondheid van deze twee baby’s ernstig in gevaar brengen. (Human Rights Activists in Iran – 15 aug. 2012)