Volgens berichten uit Iran zijn ten minste acht gevangenen van de Qezel Hesar-gevangenis in Karaj overgebracht naar isoleercellen.

Op zondag 2 september zijn waarschijnlijk acht gevangenen van unit 2, zaal 1 en 2 in de Qezel Hesar-gevangenis overgebracht naar isoleercellen in afdeling 240 in de Evin-gevangenis met het oog op het uitvoeren van hun doodvonnis.

Unit 2 van de Qezel Hesar-gevangenis bestaat uit negen zalen waar meer dan 3000 gevangenen zijn ondergebracht. De meeste van hen wachten daar op de uitvoering van hun doodvonnis. Twee jaar geleden keerden de gevangenen zich vlak voor het Vuurfeest [een traditioneel feest op de laatste dinsdag voor het Iraanse Nieuwjaar] in grootschalige protesten tegen de golf van groepsexecuties. Bewakers openden het vuur op de protesterende gevangenen, waarbij ten minste 40 mensen het leven lieten en een nog groter aantal gewond raakte. Een aantal andere gevangenen die niet werden doodgeschoten werden uiteindelijk geëxecuteerd.

Het lijkt erop dat de golf van executies, na weken van uitstel van executies vanwege de top van niet-gebonden landen, hervat is. Het Iraanse regime wil met de executies een sfeer van angst creëren in de samenleving. (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 2 september 2012)