7 september 2012 – OTTAWA (Reuters) – Canada heeft haar ambassade in Iran gesloten en zal alle Iraanse diplomaten die nog in Canada verblijven binnen vijf dagen het land uitzetten, aldus vrijdag de minister van Buitenlandse Zaken, John Baird, die Teheran veroordeelt als de grootste bedreiging voor de mondiale veiligheid.

“De diplomatieke betrekkingen tussen Canada en Iran zijn opgeschort,” zei Baird.
Baird noemde in dit verband het nucleaire programma van Iran, hun vijandigheid tegenover Israël en de Iraanse militaire steun aan de regering van president Bashar al-Assad van Syrië, die in burgeroorlog is met de rebellen.

“Canada beschouwt de regering van Iran op dit moment als de belangrijkste bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid,” zei Baird in een verklaring waarin hij Iran beschuldigde van grove nalatigheid inzake de veiligheid van buitenlandse diplomaten.

“Onder de huidige omstandigheden kan Canada niet langer diplomatiek vertegenwoordigd zijn in Iran,” zei hij en verklaarde dat Iran “schaamteloze minachting” toont voor de in het Verdrag van Wenen vastgelegde garantie inzake de bescherming van diplomaten.

Ottawa heeft al lang een slechte relatie met Iran, deels vanwege de vijandigheid jegens de trouwe Canadese bondgenoot Israël.

De ambassade van de Verenigde Staten in Teheran functioneert al niet meer sinds de gijzeling van 1979-81, toen 52 Amerikanen 444 dagen werden vastgehouden. De ambassade van Groot-Brittannië in Teheran is gesloten omdat deze in november vorig jaar werd bestormd door demonstranten.

Tijdens de gijzelingscrisis bood de Canadese ambassade in Teheran onderdak aan zes Amerikaanse diplomaten die konden voorkomen dat ze gepakt werden, en hielp hen vervolgens om in januari 1980 met Canadese paspoorten Iran te verlaten. De Canadese ambassade, die toen gesloten werd, ging pas in 1988 weer open. (Reportage David Ljunggren en Randall Palmer; bewerkt door Vicki Allen en Will Dunham)