Toenemend aantal arrestaties doet vrezen voor nog meer represailles tegen kritisch geluid in Iran.
Onder de in Iran gedetineerde mensenrechtenadvocaten zijn Mohammad Ali Dadkhah en Nasrin Sotoudeh.
Het VN bureau voor de mensenrechten in Genève heeft op 2 oktober in een persbericht haar diepe bezorgdheid geuit over de arrestaties van een aantal prominente mensenrechtenactivisten, journalisten en dissidenten, die de afgelopen weken in Iran plaatsvonden. De arrestaties doen vrezen voor nog meer represailles tegen ieder kritisch geluid in het land.

Rupert Colville, woordvoerder van de VN Hoge Commissaris voor de mensenrechten, wees speciaal op de arrestatie van mensenrechtenadvocaat Mohammad Ali Dadkhah op 29 september. De advocaat, die meerder politieke gevangenen bij de rechtbank heeft bijgestaan, werd wegens vermeende regimevijandige activiteiten veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van 10 jaar.

De bekende mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, die veel minderjarigen ter dood veroordeelden heeft verdedigd, zit ook nog steeds in de gevangenis. Ze werd veroordeeld tot zes jaar.
De VN riep het regime in Teheran op om alle gevangenen vrij te laten, die vastzitten wegens het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en vrijheid van vergadering.