15 oktober 2012  – De speciale VN-rapporteur over de mensenrechtensituatie in Iran beschuldigt het regime in Teheran van het systematisch schenden van de mensenrechten. Hij was het meest verontrust over het feit dat er in Iran nog steeds mensen veroordeeld worden tot de dood door steniging.
De speciale VN-rapporteur over de mensenrechtensituatie in Iran, Ahmad Shaheed (foto) heeft 11 op oktober zijn nieuwste rapport gepubliceerd. Dit wordt op 24 oktober voorgelegd aan de Derde Commissie van de Algemene Vergadering, die zal zich richten op de situatie van de mensenrechten in Iran.

De speciale VN-rapporteur bericht over alarmerende mensenrechtenschendingen door het regime in Teheran en roept in het bijzonder op tot een onmiddellijk moratorium op executies en de vrijlating van alle politieke gevangenen.

In de eerste helft van 2012 werden volgens het rapport in Iran minstens 223 mensen geëxecuteerd. Ook de praktijk van dood door steniging wordt nog steeds toegepast.
In het rapport staat verder dat het vervolgen van mensenrechtenactivisten en journalisten in Iran onverminderd door gaat. Veel geïnterneerde mensenrechtenactivisten maken melding van ernstige foltering. Tot de martelmethodes horen mishandeling, verkrachting, schijnexecuties, slaaptekort en eenzame opsluiting.

Internetjournalisten worden in toenemende mate het slachtoffer van represailles, 19 bloggers zitten in de gevangenis, vier van hen zijn ter dood veroordeeld. Ten minste 150 journalisten zijn het land sinds 2009 ontvlucht. In het afgelopen jaar werden in Iran meer journalisten gevangen gezet dan enig ander land ter wereld.