9 oktober 2012 – In Iran worden steeds meer christenen gearresteerd en veroordeeld, omdat zij gebruik hebben gemaakt van hun recht op godsdienstvrijheid.
Mensenrechtenactivisten in Iran hebben gemeld dat sinds begin oktober in de steden Isfahan, Shiraz en Teheran minstens 100 christenen zijn gearresteerd tijden huisdiensten.

In Shiraz, zuid Iran, zijn op 12 oktober zeven christenen gearresteerd tijdens een gebedsbijeenkomst. Volgens de christelijke groepering drongen leden van de Staatsveiligheidsdienst ‘s avonds het huis binnen waar de bidstond werd gehouden. Oudere deelnemers werden bedreigd, maar niet in hechtenis genomen. De zeven gearresteerde christenen zitten momenteel in een detentiekamp van de Iraanse inlichtingendienst. De arrestaties maken deel uit van een reeks van arrestaties en veroordelingen van christenen in Iran.

Intussen staan in Shiraz vijf Iraanse christenen terecht, die al acht maanden in de gevangenis zaten. Zij worden beschuldigd van “het oprichten van illegale groeperingen”, “deelname aan gebedsdiensten in huiskerken”, “propaganda tegen het islamitische regime” en “belediging van islamitische heiligen door christelijke evangelisatie”.
In september hebben de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed, en de speciale VN-rapporteur inzake vrijheid van godsdienst of overtuiging, Heiner Bielefeldt, een oproep gedaan aan het regime in Teheran om het recht op vrijheid van godsdienst te respecteren. Zij klaagden dat de christenen in Iran in een angstklimaat leven.