STRAATSBURG 26 oktober 2012 – De Europese Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting gaat dit jaar naar twee Iraanse activisten: advocate Nasrin Sotoudeh en filmregisseur Jafar Panahi. Zij zitten beiden in de gevangenis.
Dat is vrijdag in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg bekendgemaakt. D66-Europarlementariër Marietje Schaake, die Sotoudeh voordroeg, ziet in de prijs een ondersteuning van de Iraanse bevolking in haar ”lange en zware strijd” tegen het ”genadeloze regime” in Teheran.

Een delegatie van het EP kreeg juist deze week toestemming van de Iraanse autoriteiten voor een bezoek aan het Iraanse parlement. De afgelopen twee jaar weigerde Iran een delegatie toe te laten.
Uitreiking

De Sacharovprijs van het EP wordt op 12 december in Straatsburg uitgereikt. De prijs is genoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov.
De onderscheiding ging al naar onder anderen de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Nelson Mandela (1988) en de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi (1990). Vorig jaar wonnen vijf Arabische activisten.