8 november 2012 – Tien gevangenen geëxecuteerd in Teheran – vier gevangenen in het openbaar opgehangen in Shiraz – 1000 andere gevangenen in de Gohardasht gevangenis wachten op executie

1000 gevangenen in de Gohardasht gevangenis wachten in de dodencel op executie.
Ondanks internationale protesten gaat de angstaanjagende executiegolf in Iran onverminderd door. Volgens berichten van Iraanse staatspersbureaus zijn in de ochtend van 7 november in Iran 14 gevangenen geëxecuteerd.

10 gevangenen zijn in de Evin gevangenis van Teheran geëxecuteerd. Vier gevangenen werden in het openbaar opgehangen op het Koozeh-Gari plein van de zuid Iraanse stad Shiraz. Alle gevangenen waren wegens drugsdelicten ter dood veroordeeld.

De doodvonnissen zijn in Iran het gevolg van oneerlijke processen, die meestal achter gesloten deuren en zonder de aanwezigheid van een advocaat worden gehouden. Veel mensen worden naar aanleiding van afgedwongen bekentenissen veroordeeld.
In Iran hebben gevangenen die wegens drugsdelicten ter dood zijn veroordeeld geen recht van beroep. Dit is een schending van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat uitdrukkelijk voorschrijft: “Iedereen die is veroordeeld voor een misdrijf heeft het recht op herziening van het vonnis, in overeenstemming met de wet, door een hogere rechtbank.”

Op 22 oktober werden in de Evin-gevangenis van Teheran ook al 10 gevangenen geëxecuteerd. De internationale gemeenschap heeft met scherpe protesten gereageerd. De Oostenrijkse vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken, Michael Spindelegger, heeft ook een protest ingediend:

“Slechts kort nadat de internationale gemeenschap de Werelddag tegen de doodstraf heeft gehouden, zet Iran alle internationale verzoeken opzij en gaat door met zijn politiek van het cynisch negeren van de meest elementaire mensenrechten. De doodstraf is een onmenselijke straf en moet uitgebannen worden. Wij eisen van Iran om als eerste stap op zijn minst een moratorium op executies in te stellen. Dat de doodstraf zelfs voor pure drugsdelicten geldt, of misbruikt wordt om politiek andersdenkenden de mond te snoeren, is volledig in tegenspraak is met alle internationaal erkende normen, waaraan ook Iran zich heeft verplicht”.

Keulen: wake van Iraanse ballingen tegen de executies in Iran

Intussen hebben mensenrechtenactivisten in Iran ervoor gewaarschuwd dat in de Gohardasht gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran, ongeveer 1000 gevangenen gevaar lopen geëxecuteerd te worden. Deze reeds ter dood veroordeelde gevangenen zullen op wens van de autoriteiten op korte termijn terechtgesteld worden. Mensenrechtenorganisaties hebben de VN opnieuw gevraagd om effectieve maatregelen tegen de executies.
Ook Amnesty International heeft op 6 november gewaarschuwd tegen nog meer executies in Iran.

Volgens het internationale recht “kan een doodvonnis alleen worden opgelegd voor de meest ernstige misdrijven.” VN mensenrechten instanties, zoals de Mensenrechtencommissie en de speciale rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies hebben bevestigd dat drugsdelicten niet onder de categorie van de “meest ernstige misdrijven” vallen. Volgens VN experts zijn de executiepraktijken in Iran te vergelijken met willekeurig ter dood brengen.