De fysieke conditie van de gedetineerde christelijke bekeerling Behnam Irani is slecht en het gevangenis personeel weigert hem medische zorg.
Volgens berichten heeft Irani, die vastzit in afdeling 2, hal 7 van de Karaj’s [Gohardasht] gevangenis, last van ernstige darmbloedingen en zijn toestand is verslechterd sinds hij in de gevangenis zit.

Volgens artsen wordt dit veroorzaakt door stress, ondervoeding en niet op tijd naar het toilet kunnen. De afgelopen dagen is Behnam Irani enkele keren flauwgevallen en bleef een paar uur bewusteloos.

Het enige wat zou helpen is ziekenhuisopname en een operatie, maar hij krijgt geen enkele vorm van medische zorg in de gevangenis en bestrijdt de pijn met pijnstillers.
Deze christelijke man mag om de andere week zijn familie zien van achter een glazen wand.
Hij werd in 2006 gearresteerd wegens christelijke activiteiten en beschuldigd van het houden van gebedsdiensten bij hem thuis en evangelisatiewerk. Hij zat een paar maanden vast, totdat hij op borgtocht werd vrijgelaten.

Op 23 februari 2008 werd hij door de 30ste afdeling van het Hof van Beroep van Teheran veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk wegens ‘handelen tegen de nationale veiligheid’.

Op 14 april 2010 bestormden veiligheidstroepen zijn huis en arresteerden hem opnieuw. Hij werd bij zijn arrestatie geslagen en mishandeld.

Dit keer werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenis op beschuldiging van ‘propaganda tegen de regering’ waarbij hij ook zijn vijf jaar voorwaardelijk moet uitzitten.
Gevangenis functionarissen hebben hem tot dusver medisch verlof geweigerd en hij krijgt in de gevangenis geen medische behandeling. (Mensenrechtenactivisten in Iran – 4 november 2012)