Frankrijk heeft de Iraanse autoriteiten donderdag gevraagd informatie te verstrekken inzake het overlijden in gevangenschap van een blogger die, aldus oppositieactivisten, is gestorven als gevolg van marteling wegens het uiten van kritiek op het regime op internet.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Parijs ‘diep geschokt’ was na vernomen te hebben dat de 35-jarige Sattar Beheshti in gevangenschap was gestorven. ‘We roepen de Iraanse autoriteiten op om zo veel mogelijk helderheid te verschaffen betreffende de omstandigheden waarin hij overleed.’ ‘De onderdrukking van vreedzaam geuite dissidente geluiden in Iran is onaanvaardbaar.’

De familie van Beheshti werd volgens oppositiegroepen op woensdag gevraagd zijn lichaam op te komen halen in het Kahrizak-detentiecentrum in Teheran, waar hij sinds zijn arrestatie op 30 oktober was vastgehouden.
In zijn laatste blog voor zijn arrestatie had Beheshti gezegd dat hij voortdurend telefonisch werd lastiggevallen door leden van de veiligheidsdiensten. ‘Gisteren dreigden ze mijn moeder te vertellen dat ze weldra gekleed zou gaan in het zwart als ik mijn mond niet hield,’ schreef hij. (AFP – 8 november 2012)