Door FARNAZ FASSIHI – BEIRUT- In Iran stierf deze week een weinig bekende blogger in hechtenis bij de cyberpolitie, volgens andere gedetineerden als gevolg van marteling. Dit is de eerste keer dat de politie in het openbaar beschuldigd wordt van de dood van een gevangene.

Iraanse autoriteiten hebben gezwegen over de berichten van de dood van de blogger. De Iraanse missie bij de Verenigde Naties reageerde niet op vragen.
Satar Beheshti, een 35-jarige arbeider die een blog bijhield over het leed van de mensen om hem heen en kritiek uitte op de Islamitische Republiek en de regering, werd volgens familieleden op 30 oktober gearresteerd door de cyberpolitie van Iran, de FTA. Hij stierf dinsdag in hechtenis bij de FTA, aldus zijn familie en mensenrechtenorganisaties.
Beheshti bleek tijdens het verhoor verwondingen door foltering te hebben opgelopen, aldus mensenrechtengroeperingen en politieke gevangenen, die aan websites van de oppositie vertelden dat ze hem de dag voor hij stierf gezien hadden in de Evin-gevangenis van Teheran.

Terwijl de FTA, opgericht in januari 2011, bekend staat wegens het toezicht houden op online criminaliteit bij het bestrijden van afwijkende meningen, houden andere afdelingen van de Iraanse veiligheidsdienst zich meestal bezig met de arrestaties en verhoren.
Politieke gevangenen in Iran verdwijnen vaak zonder aanklacht of proces …

De FTA is opgezet om de verschillende cyberpolitie-eenheden, die werken voor verschillende Iraanse diensten – zoals politie, justitie, en de Revolutionaire Garde, onder een paraplu te brengen. De opdracht van de FTA is volgens hun website het monitoren van digitale misdrijven inzake financiën, pornografie, intimidatie en de nationale veiligheid.
Beheshti heeft in de Evin-gevangenis een officiële klacht ingediend tegen een ondervrager, de oppositie website Kalame heeft een kopie van het klachtenformulier gepubliceerd.
Volgens mensenrechtenorganisaties is de klacht uitgelekt door een medegevangene of een cipier. ‘Ik, Satar Beheshti, verklaar dat ik door de FTA gearresteerd en gemarteld  ben, waarbij ik meerdere klappen op mijn hoofd en lichaam heb gekregen…. Ik wil vastleggen dat als er iets met mij gebeurt, FTA politie daarvoor verantwoordelijk is,’ stond in de door Kalame gepubliceerde klacht.

De dood van Beheshti veroorzaakte een schok in kringen van de van Iraanse oppositie, deels ook omdat hij geen bekende politieke activist was. Slechts 10 mensen volgden zijn berichten op zijn blog.

Beheshti, hoewel geen bekende blogger, is uitgegroeid tot de nieuwste held van de Iraanse beweging voor democratie. Veel Iraniërs plaatsten zijn foto als profielfoto op Facebook en zijn teksten werden deze week op grote schaal verspreid.

‘Volgens ons ligt de bewijslast bij de Iraanse autoriteiten,’ zei Hadi Ghamei, directeur van de in New York gevestigde Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran. ‘Het is een feit dat een gezonde 35-jarige ondervraagd wordt en binnen een week sterft, waarbij getuigen spreken over verwondingen,’ zei hij.
Beheshti kwam uit een arm arbeidersgezin en onderhield zijn moeder met het doen van bouw- en schilder klussen. Hij woonde in de sloppenwijken van Robat Karim, een wijk in het uiterste zuiden van Teheran. Hij is nooit naar een middelbare school of universiteit gegaan, maar volgens zijn zuster uitte hij zich zeer welsprekend over armoede, gebrek aan vrijheid en het brute gezag van het regime.

In zijn laatste blog, een dag voor zijn arrestatie, schreef Beheshti dat de inlichtingendienst hem bedreigde via e-mails en telefoontjes.
‘Ze zeiden dat ik mijn grote mond moest houden. Ik zei dat ik alleen maar schrijf wat ik hoor en zie. Ze zeiden dat ze me de mond zullen snoeren. Niemand zal weten wat er met je is gebeurd of waar bent. Vertel je moeder maar dat ze binnenkort zwart zal dragen. Ik antwoordde dat ik deze strijd ben aangegaan, ik zal sterven of ik zal vrij zijn,’ dat is het laatste item op de blog van Beheshti.

De FTA politie viel op 30 oktober de woning van Beheshti binnen, waarbij zijn laptop en geschriften in beslag werden genomen en hij geboeid werd weggevoerd, aldus zijn zus, Fatemeh Beheshti.

Mevrouw Beheshti vertelde aan websites van de Iraanse oppositie en aan de Perzische  dienst van de Voice of America, dat dit de laatste keer was dat de familie hem zag.
Op 6 november werd haar echtgenoot opgeroepen door veiligheidstroepen waarbij volgens Fatemeh Beheshti werd meegedeeld dat zijn zwager in gevangenschap gestorven was. Toen hij vroeg waarom, werd hij geslagen en verteld dat hij geen vragen moest stellen.
‘De enige misdaad van mijn broer was dat hij al het leed om zich heen zag en begreep,’ aldus mevrouw Beheshti.
De Iraanse autoriteiten hebben het lichaam van Beheshti niet aan zijn familie overgedragen. Een verzoek tot autopsie werd afgewezen volgens de International Campaign for Human Rights in Iran.

Ebrahim Nekoo, parlementslid voor het district van Beheshti, vertelde een Iraanse journalist dat hij de zaak zou vervolgen (Wall Straat Journal – 11 november 2012).