Gezien Irans conduitestaat als het gaat om sterfgevallen in gevangenschap, is het zeer aannemelijk dat Sattar Beheshti is overleden als gevolg van marteling in een Iraans detentiecentrum na een klacht te hebben ingediend vanwege marteling.

De Iraanse autoriteiten moeten de omstandigheden onderzoeken die hebben geleid tot de dood van een blogger in detentie in de hoofdstad Teheran, heeft Amnesty International geëist na berichten dat hij is gemarteld toen hij vastzat.
Sattar Beheshti, 35, werd op 30 oktober thuis in Robat Karim, een plaats ten zuidwesten van Teheran, naar verluidt opgepakt door mensen van de cyberpolitie van Iran. Op dinsdag 6 november kreeg zijn familieleden te horen dat ze zijn lichaam konden komen ophalen in het Kahrizak-detentiecentrum in Teheran. Hij werd de volgende dag begraven. Het exacte tijdstip en de oorzaak van zijn dood zijn nog altijd onbekend, maar in een klacht die hij naar verluidt voor zijn dood had ingediend bij de gevangenisdirectie had hij meegedeeld dat hij was geslagen, wat berichten dat hij vorige week als gevolg van marteling overleden is in detentie geloofwaardig maakt.

‘Gezien Irans conduitestaat als het gaat om sterfgevallen in gevangenschap, is het zeer aannemelijk dat Sattar Beheshti is overleden als gevolg van marteling in een Iraans detentiecentrum na een klacht te hebben ingediend vanwege marteling,’ zei Ann Harrison, programma-onderdirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

‘De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek instellen naar zijn dood, inclusief of marteling daarbij een rol heeft gespeeld. Iedereen die verantwoordelijk wordt geacht voor mishandeling moet berecht worden in een proces dat voldoet aan de internationale maatstaven voor een eerlijk proces en zonder dat daarvoor de doodstraf wordt uitgesproken.’

Beheshti, die geen grote bekendheid genoot onder Iraanse bloggers, beheerde de site  My Life for My Iran, waarop hij de Iraanse regering bekritiseerde.
De dag voor zijn arrestatie klaagde hij dat hij was bedreigd vanwege zijn blogs. ‘Ze stuurden me een bericht waarin stond: ‘Zeg tegen je moeder dat ze binnenkort in het zwart gekleed zal gaan omdat jij je grote mond niet dichthoudt.’

Beheshti werd naar verluidt vastgehouden in het Kahrizak-detentiecentrum alvorens overgebracht te worden naar de Evin-gevangenis in Teheran, waar hij een klacht indiende tegen zijn ondervragers. In de klacht, die openbaar is gemaakt, deelde de blogger mee dat hij was opgepakt zonder arrestatiebevel en dat zijn ondervragers hem hadden gemarteld – onder meer door hem vast te binden aan een tafel en tegen het hoofd te schoppen, hoewel niet duidelijk is waar de martelingen plaatsvonden.

Volgens mediaberichten had hij tijdens zijn verblijf in de Evin-gevangenis verwondingen die deden vermoeden dat hij aan zijn polsen was opgehangen aan een plafond en heeft een tijdje in de gevangeniskliniek gelegen alvorens op 1 november overgebracht te worden naar een onbekende locatie.
Volgens de familie van Beheshti verkeerde hij voor zijn arrestatie en detentie in goede gezondheid.