TEHERAN, Iran – Het openbaar ministerie van Iran heeft bevestigd dat vorige week een gevangen genomen blogger in politiehechtenis overleden is en dat zijn lichaam verwondingen vertoonde. Dit is de eerste officiële bevestiging van Sattar Beheshti’s dood in hechtenis. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en een actiegroep voor persvrijheid hebben aangedrongen op onderzoek naar het ‘dubieuze’ sterfgeval.

Volgens officier van justitie Gholam Hossein Mohseni Ejehi vertoonde Beheshti `s lichaam op vijf plaatsen verwondingen. Er was ook een kopie van een klachtenrapport onder zijn naam tegen zijn ondervrager. Ejehi `s bevindingen werden maandag gemeld door het semi-officiële persbureau Mehr. Beheshti werd op 31 oktober aangehouden wegens vermeende cybercriminaliteit. Het hoofd van de Iraanse justitie heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar zijn dood. Tientallen bloggers en journalisten zijn in de afgelopen jaren in Iran gearresteerd bij intimidatieacties tegen dissidenten. (AP – 12 november 2012)