De gezondheid van de gedetineerde advocate Nasrin Sotoudeh is zorgwekkend. Na een hongerstaking is ze naar de gevangeniskliniek gebracht.
De advocate Nasrin Sotoudeh (foto), die vastzit in de Evin gevangenis in Teheran, is al weken in hongerstaking als protest tegen de intimidaties waaraan zij en haar gezin worden blootgesteld. Haar gezondheid is nu aanzienlijk verslechterd. Ze is wegens ernstige problemen van de bloedsomloop naar de gevangeniskliniek gebracht.
De advocate werd in 2011 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze heeft geijverd voor de mensenrechten en de bescherming van het kind. Ze heeft ter dood veroordeelde minderjarigen gered van executie en verdedigde tal van politieke gevangenen. Onlangs kreeg ze, samen met de filmmaker Jafar Panahi, de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement. Mensenrechtenactivisten en VN-deskundigen eisen de onmiddellijke vrijlating van Nasrin Sotoudeh.
De Canadese krant The Toronto Star berichtte medio november over de politieke gevangene:

De prijzen die Nasrin Sotoudeh gekregen heeft zouden een hele muur kunnen bedekken, maar de 49-jarige verdedigster van de mensenrechten heeft geen muren waar zij haar prijzen en onderscheidingen zou kunnen ophangen. De slanke donkerharige advocate zit in eenzame opsluiting in de Evin gevangenis van Teheran. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens vermeende bedreiging van de nationale veiligheid en het verspreiden van propaganda tegen de regering. Ze is nu al vier weken in hongerstaking en haar familie is bang dat ze dat niet zal dit overleven.

Haar meest recente prijs kreeg Sotoudeh afgelopen maand van de Europese Unie. Deze kende haar de prestigieuze Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken toe. Deze onderscheiding werd ook al uitgereikt aan andere zeer beroemde vrijheidsstrijders, zoals Nelson Mandela en Aung San Suu Kyi. De politici uitten bij het bekendmaken van de prijs hun woede over haar gevangenschap en riepen Iran op om haar zaak onmiddellijk opnieuw te onderzoeken.


Nasrin Sotoudeh in de Evin gevangenis in Teheran

Al maandenlang wijst het Ministerie van Inlichtingen, waaronder de gevangenis valt, familiebezoek voor Sotoudeh af en ze werd in dezelfde cel opgesloten waarin veel van haar voormalige cliënten zaten. Toen ze ontdekten dat ze haar eigen verdediging voor de komende zitting schreef, mocht ze haar kinderen alleen nog maar vanachter een glazen wand zien.
Maandag mochten dochter Mehraveh (12) en zoon Nima (5) haar echter kort bezoeken zonder scheidingswand, nadat ze met hun vader de dag daarvoor ook al drie uur bij de gevangenis poort gewacht hadden.
“De kinderen mochten hun moeder slechts een paar minuten in aanwezigheid van veiligheidsagenten zien”  schreef echtgenoot Reza Khanda op zijn Facebook-pagina, eraan toevoegend dat hij en andere familieleden daar niet bij mochten zijn. “We mochten in de gevangenis niet eens meelopen met de kinderen om ervoor te zorgen dat ze ook echt bij haar aankwamen,”  zei hij.

Nasrin Sotoudeh‘s dochter Mehraveh (12) en zoon Nima (5)

Dit soort gechicaneer van haar familie heeft Sotoudeh ertoe gebracht om op 16 oktober in hongerstaking te gaan.
“De Iraanse autoriteiten hebben haar dochter een reisverbod opgelegd en haar man een keer een nacht opgesloten omdat hij haar vreedzaam wilde verdedigen,”  aldus Amnesty International. “Dit is een schokkend voorbeeld van de manier waarop Iran kritiek op hun politiek en praktijken weet te onderdrukken.”

Sotoudeh is een beroemd voorvechtster voor de rechten van kinderen en vrouwen. Ze leidde een campagne tegen de doodstraf voor minderjarigen. Zij wist ervoor te zorgen dat Iran de leeftijd voor executies verhoogde tot 18 jaar.
Volgens haar aanhangers is haar arrestatie gerelateerd aan de samenwerking met de Nobelprijswinnaar voor literatuur, Shrin Ebadi, en het Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten. Ebadi ging in ballingschap nadat hij in Iran met de dood bedreigd werd, en besteedde veel aandacht aan het schenden van de mensenrechten in Iran.
Sotoudeh werd in 2011 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat ze de “islamitische kledingvoorschriften” had geschonden. Dat was tijdens de uitreiking van een mensenrechtenprijs in 2008, toen ze een speech gaf zonder een hoofddoek te dragen.
Later kwam er nog eens zes jaar bij, omdat er ernstige beschuldigingen in de politieke sfeer geuit waren, maar uiteindelijk werd de totale gevangenisstraf zes jaar met een beroepsverbod van 10 jaar als advocaat in Iran.

Het Iraans-Canadese Congres deed een beroep op Ottawa om zich aan te sluiten bij de internationale campagne voor Sotoudeh en andere politieke gevangenen, waarbij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en andere bekende westerse leiders zich ook al aangesloten hebben.

De behandeling van Sotoudeh is niet ongewoon in Iran. Mensenrechtenadvocaten en politieke gevangenen worden al tientallen jaren bedreigd met gevangenisstraffen en gevangen gezet. Zelfs de advocaat van Sotoudeh heeft sinds juni 2009 ook al te maken met intimidatie, en wordt bedreigd door vervolging en internering, schrijft de in de VS gevestigde International Campaign for Human Rights in Iran. “De rechterlijke macht heeft systematisch mensenrechtenadvocaten gecriminaliseerd,” zeggen ze.
In een brief uit de gevangenis van Sotoudeh aan haar kinderen schreef ze: “Ik weet dat jullie water nodig hebben, voedsel, een huis, een gezin, ouders, liefde en het zien van je moeder. Maar net zo goed hebben jullie vrijheid, bescherming tegen willekeur, een eerlijke rechtsstaat en rechtvaardigheid nodig.”