9 december 2012 – Amnesty International: “Iran moet voor eens en voor altijd een eind maken aan de voortdurende onderdrukking van studentenactivisten die hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering vreedzaam  uitoefenen.”
Ter gelegenheid van de “Nationale Studenten Dag”  die in Iran jaarlijks op 7 december wordt gehouden, heeft  Amnesty International opgeroepen tot het stoppen met de vervolging van aanhangers van de studentenbeweging en het onvoorwaardelijk vrijlaten van gevangen studenten in Iran.

De Studenten Dag wordt in Iran gehouden ter nagedachtenis aan drie universiteitsstudenten, die tijdens een demonstratie in 1953 door veiligheidstroepen werden gedood.
Amnesty International riep het regime in Teheran op om het recht van studenten op vrije vergadering en vrije meningsuiting te respecteren en een eind te maken aan de beperkingen op de toegang tot educatie. In Iran worden studenten herhaaldelijk gearresteerd  en krijgen jarenlange gevangenisstraffen of een studieverbod wegens “misdaden tegen de nationale veiligheid”.

“Iran moet voor eens en voor altijd een eind maken aan de voortdurende onderdrukking van studentenactivisten die hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering vreedzaam  uitoefenen,” aldus Ann Harrison, AI gevolmachtigde voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
“In plaats van studentactivisten,  die de herdenking van de in 1953 vermoorde studenten aanwenden voor vreedzame protesten tegen de huidige mensenrechtenschendingen, gevangen te zetten, moeten de Iraanse autoriteiten hun aandacht te richten op het beëindigen van de huidige straffeloosheid in Iran jegens degenen die verantwoordelijk zijn voor het schenden van de mensenrechten,” aldus Amnesty International.