4 december 2012 – Bezorgdheid over gezondheid: na in detentie mishandeld te zijn is de gezondheid van Pastor Behnam Irani zorgwekkend. Hij wordt bedreigd met de doodstraf omdat hij tot het christendom is overgegaan.

Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat de protestantse dominee Behnam Irani als sinds juni 2011 onschuldig vastzit in de Ghezel Hesar gevangenis ten noorden van Teheran. Hij wordt beschuldigd van “afvalligheid”, “propaganda tegen het regime” en “het verspreiden van het christelijk geloof.” Daardoor wordt hij geconfronteerd met de doodstraf. Terwijl hij in hechtenis zat is hij mishandeld, zijn gezondheid is zorgwekkend. Adequate medische zorg wordt hem geweigerd.

In de afgelopen maanden verschenen regelmatig berichten over zijn marteling en mishandeling. Eind augustus 2012 meldde de Christian Post dat de pastoor herhaaldelijk bewusteloos was gevonden in zijn cel, uit een onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan darmbloedingen.
Behnam Irani ging in 1992 van de islam over tot het christendom en werkte sinds 2002 als predikant. Hij zit in Ghezel-Hesar zes jaar gevangenisstraf uit, hij werd veroordeeld alleen maar omdat hij gebruik heeft gemaakt van zijn grondrecht op godsdienstvrijheid. Het recht op vrijheid van godsdienst omvat nadrukkelijk ook verandering van geloof.