3 januari 2013 – Reza Shahabi, lid van de Raad van Bestuur van de vakbond voor personeel van de busdiensten voor Teheran en voorsteden, werd op 12 juni 2010 gearresteerd. Volgens berichten is hij tijdens verhoren ernstig mishandeld, wat resulteerde in letsel aan de ruggengraat, waar medische behandeling voor nodig is.

In een interview sprak Robabeh Rezaei, de vrouw van de gevangen vakbondsactivist Reza Shahabi, over de hongerstaking van haar man uit protest dat de gevangenisautoriteiten hem medische behandeling buiten de gevangenis weigeren.

“Toen ik Reza op maandag 24 december bezocht voelde hij zich helemaal niet goed. Hij zei dat zijn gezondheid zondag verslechterd was en dat zijn celgenoten erop hadden aangedrongen dat hij naar de ziekenboeg van de gevangenis zou gaan, maar dat hij geen infuus of medicatie wilde. Hij zei dat zijn bloeddruk te laag was. Ik ben ernstig bezorgd over hem. Als ze zijn ziekenhuisbehandeling niet verhinderd hadden, zou dit niet gebeurd zijn,” zei ze. Shahabi begon zijn hongerstaking op 17 december 2012.
Reza Shahabi, lid van de Raad van Bestuur van de vakbond voor personeel van de busdiensten voor Teheran en voorsteden, werd op 12 juni 2010 gearresteerd. Volgens berichten is hij tijdens verhoren ernstig mishandeld, wat resulteerde in letsel aan de ruggengraat, waar medische behandeling voor nodig is. Shahabi onderging afgelopen zomer een nek operatie, maar werd slechts een paar dagen na de operatie weer naar de gevangenis overgebracht. Tijdens een eerder interview vertelde de vrouw van Shahabi dat hij na zijn operatie slechts een keer voor een check-up naar het ziekenhuis is gebracht, en dat hij de afgelopen maanden geen gevoel meer heeft in voeten en vingers en last heeft van hevige pijn in nek en rug.

Na herhaalde verzoeken van zijn familie werd de vakbondsactivist uiteindelijk op 15 december voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De artsen wilden hem een MRI scan geven, maar voordat die procedure kon worden uitgevoerd, mishandelden de gevangenis bewakers die hem vergezelden hem fysiek en verbaal en brachten hem terug naar de gevangenis. Uit protest hiertegen en wegens zijn onmenselijke omstandigheden, weigerde Shahabi om zijn medicijnen nog in te nemen, en twee dagen later is hij ook in hongerstaking gegaan.

Rezaei vertelde dat haar man door zijn huidige conditie zo is uitgeput en gedemoraliseerd, dat het hem niet meer kan schelen of hij leeft of sterft. “Reza vertelde me afgelopen maandag tijdens het bezoek dat hij zijn hongerstaking niet zal afbreken tot hij medisch verlof krijgt,” voegde Rezaei eraan toe.
Reza Shahabi kreeg op 14 april te horen dat hij tot een totaal van zes jaar gevangenis was veroordeeld wegens “propaganda tegen het regime” (een jaar) en “samenzweren tegen de nationale veiligheid” (vijf jaar), almede een verbod op sociale activiteiten van vijf jaar. Momenteel zit hij vast in afdeling 350 van de Evin gevangenis.