4 januari 2013 – Met het vervolgen van personen die tot het christendom zijn overgegaan handelt het regime in Teheran in strijd met het mensenrecht op godsdienstvrijheid.

Agenten van de Iraanse inlichtingendienst hebben op 27 december in Teheran pastor Vervier Avanessian, een christelijke geestelijke van Armeense afkomst, gearresteerd, samen met vijftig Iraanse burgers die onlangs tot het christendom zijn overgegaan. Dat melden Iraanse dissidente websites.
Volgens hen bevonden de nieuwe christenen zich in een ondergrondse kerk in Teheran, toen ze werden gearresteerd. De agenten zouden de woning van de pastor zijn binnengedrongen en persoonlijke spullen, documenten en zijn computer in beslag genomen hebben. Met Kerstmis zouden ook al zo’n zeventig Iraniërs die zich tot het christendom hebben bekeerd gearresteerd zijn tijdens een kerstdienst.

Volgens berichten in de media is de Iraanse pastor Youcef Nadarkhani opnieuw gevangen gezet. De 35-jarige pastor werd op eerste kerstdag gearresteerd. Hij verbleef toen in zijn geboorteplaats Rasht in het noorden van Iran. De reden voor de arrestatie was enerzijds dat hij verschillende papieren niet op tijd had ingevuld. Anderzijds zij hij ook te vroeg uit de gevangenis ontslagen zijn, zodat hij nog 40 resterende dagen moet uitzitten.

Voor zijn vrijlating in september 2012 had Nadarkhani ongeveer 1000 dagen in hechtenis gezeten. Hij was in 2009 ter dood veroordeeld. Hij werd beschuldigd van “afvalligheid” en “verspreiden van propaganda tegen de Islam”. Wereldwijd heeft men zich ingezet voor zijn vrijlating.
In Iran wonen vooral in de steden Teheran, Isfahan en Shiraz ongeveer 150.000 christenen, grotendeels christelijke Armeniërs, Chaldeeërs, Orthodoxen en Katholieken. In de afgelopen jaren zijn steeds meer jonge Iraniërs van de islam tot het christendom overgegaan, met als gevolg harde represailles van het fundamentalistische regime