Het Iraanse ministerie van Inlichtingen heeft druk uitgeoefend op familieleden van een vermoorde dissident om te verklaren dat hun dierbare zichzelf van het leven heeft beroofd, aldus de zus van de studentenactivist.

Keramatallah Za’reian, een 27-jarige studentenactivist, is gestorven na gemarteld te zijn door agenten van het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) van Iran, zei zijn zus in een interview. En het MOIS had haar familie, voegde ze eraan toe, gedwongen papieren te tekenen waarin ze verklaarden dat haar broer zelfmoord had gepleegd.

Het Iraanse regime vertelde de familie van Za’reian dat ‘jullie zijn lichaam pas zullen krijgen wanneer jullie schriftelijk verklaren dat hij zelfmoord heeft gepleegd’. Zijn lichaam werd pas aan hen overgedragen nadat ze een valse verklaring hadden getekend.

Za’reian had toneelregie gestudeerd aan de Universiteit van Teheran. Voor zijn arrestatie in november was hij driemaal in hechtenis genomen wegens deelname aan de onlusten in 2009.


Een maand na zijn arrestatie werd Za’reian doodgemarteld door MOIS-agenten, die zijn lichaam vervolgens naar zijn woning in Teheran brachten. Ze legden het lichaam van Za’reian in de badkuip en zetten de warmwaterkraan open. Vier dagen later namen buren die merkten dat er water uit de woning lekte en dat het stonk contact op met de brandweer. Het lichaam van Za’reian verkeerde in een zo vergaande staat van ontbinding dat het moeilijk was hem te herkennen of verplaatsen, aldus zijn zus.