22 januari 2013 – Op deze ongedateerde foto die is verspreid door het American Center for Law and Justice is Saeed Abedini met zijn vrouw Naghmeh en hun twee kinderen te zien. Op maandag is in Teheran een proces begonnen tegen Abedini, een genaturaliseerde Amerikaan die zich heeft bekeerd tot het christendom. Volgens zijn advocaat wordt hij beschuldigd van complotteren tegen de staatsveiligheid.
AFP – Een rechtbank in Teheran vroeg een christelijke lekenleider op dinsdag of een terechtstaande Iraans-Amerikaanse pastor had geholpen hem te bekeren, aldus een organisatie die de vastgezette Amerikaanse burger steunt.

Het American Center for Law and Justice, een in Amerika gevestigde conservatieve juridische organisatie dat Abidini steun verleent, zei dat Abedini de rechtszaak op dinsdag niet mocht bijwonen en dat de rechtbank een kerkelijke lekenleider een getuigenis afnam.
‘Deze persoon werd specifiek ondervraagd over bekeringen tot het christelijke geloof en of Saeed mensen aanmoedigde om zich te bekeren tot het christelijke geloof, wat hij deed,’ schreef Jordan Sekulow, de directeur van het Center, in een blog van de organisatie.

Hij zei dat de autoriteiten informatie probeerden los te krijgen over ondergrondse kerken in het land en vroegen of het weeshuis dat Abedini volgens zijn familie in het noorden van Iran aan het bouwen is, werd gefinancierd met een buitenlandse geld.
Abedini’s vrouw Naghmeh zei dat de christelijke lekenleider te horen had gekregen dat hij binnen een maand een oproep kon verwachten om voor de rechtbank te verschijnen, een ontwikkeling die, aldus Naghmeh, in tegenspraak was met verklaringen op maandag uit Iran dat de pastor binnenkort op borgtocht vrijgelaten zou worden.

De getuigenis van de lekenleider ‘is een verder bewijs dat Iran slechts probeert de media tot zwijgen te brengen en niet van plan is mijn man binnenkort vrij te laten. We moeten de Iraanse schendingen van Saeeds mensenrechten aan de kaak blijven stellen totdat mijn man veilig terug is in mijn armen,’ zei ze in een verklaring.
Naghmeh Abedini zei dat haar man, met wie ze twee kinderen heeft, zich heeft gehouden aan een afspraak in 2009 – die werd gemaakt na een eerdere detentie in Iran – om zich niet in te laten met religieuze activiteiten in het land, zoals actief zijn in ondergrondse kerken.

De Iraanse grondwet die werd ingesteld na de islamitische revolutie van 1979 erkent de rechten van diverse religieuze minderheden, waaronder christenen, maar het regime vervolgt bekeerde ex-moslims.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Verenigde Staten zich ‘ernstige zorgen’ maakt over de zaak.