24 januari 2013 – Agenten van het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) van de Iraanse regering hebben twee familieleden van een bewoner van Camp Liberty gearresteerd, Reza Akbari Monfared en zijn zoon Ali. Ze zijn op 15 januari 2013 opgepakt, en overheidsbeambten weigeren hun familieleden informatie te verschaffen over hun toestand en verblijfplaats.

Reza Akbari Monfared zat in de jaren 1980 vast als politiek gevangene. Twee van zijn broers en zussen, Alireza (20) en Gholamreza (26), werden in respectievelijk 1981 en 1985 geëxecuteerd, en twee andere, Roghie (30) en Abdolreza (23), behoorden tot de slachtoffers van de slachting die in 1988 werd aangericht onder politieke gevangenen.

Akbari’s zus Maryam (38), moeder van drie jonge kinderen, werd gearresteerd op 31 december 2010 en beschuldigd van ‘moharebeh’ (vijandschap jegens God). Ze werd veroordeeld tot 15 jaar cel. Volgens de zogeheten moellahrechtbank was haar ‘misdaad’ dat ze familieleden in Camp Ashraf had en enkele andere die waren terechtgesteld omdat ze de People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) hadden gesteund.

De intensivering van de maatregelen van het Iraanse bewind tegen familieleden van bewoners van Camp Ashraf en Camp Liberty vind plaats op het moment dat het Iraakse leger de wrede blokkade van Camp Liberty heeft versterkt en daarmee de minimale rechten van de bewoners van Ashraf en Liberty schendt.