24 januari 2013 – Persbureau HRANA – Mostafa Bordbar, een bekeerde christen die met kerst werd aangehouden door de veiligheidstroepen in Teheran, wordt nog steeds gedetineerd in de Evin gevangenis.

Volgens persbureau HRANA, citerend uit de Mohabbat News, is er geen nieuws van Mostafa Bordbar – geboren in 1986 in Rasht en bekeerd tot het christendom – en waarom hij is gearresteerd.
Volgens de vrijgegeven berichten hadden zich op 27 december 2012 ongeveer 50 bekeerde christenen verzameld in Teheran voor het kerstavondgebed ter ere van Jezus Christus in een huis in het noorden van Teheran, waar ze werden gearresteerd bij een inval van veiligheidstroepen in burger.

Deze mensen werden urenlang ter plaatse gedetineerd en kregen pas toestemming om het huis te verlaten na ondervragingen. Hier werd ook de voorganger ‘Verevir Avansian’ gearresteerd, een Iraans-Armenische christen, die ernstig ziek is. Deze voorganger werd na 15 dagen bewaring in de Evin gevangenis op borgtocht vrijgelaten tot de datum waarop zijn zaak voorkomt.

Naar verluidt is de geheime politie, na de arrestatie van Mostafa, naar het huis van zijn broer in Teheran gegaan voor een huiszoeking, waar ze niets aantroffen dat verband hield met zijn christelijke overtuigingen en na een uur weer vertrokken met Mostafa.

Na zijn arrestatie heeft Mostafa, die tijdens zijn ondervragingen waarschijnlijk in Evin werd gedetineerd, geen enkel contact gehad met zijn familie. Eindelijk, na twee weken, werd hem een kort telefoongesprek toegestaan met zijn familie om te vertellen dat hij het goed maakte.
Ondanks vele verzoeken kon zijn familie hem niet bezoeken inEvinnadat Mostafa hen had gebeld.

Weigering van borgtocht
Na een maand zou Mostafa Bordbar voorwaardelijk worden vrijgelaten op borgtocht, maar de autoriteiten wezen de residentieverklaring van zijn familie af omdat het adres zich in Rasht bevond, en weigerden de borgtocht.
De rechtbank heeft de familie van deze christelijke gedetineerde verzocht een residentieverklaring in Teheran te icerleggen voor de borgtocht. Tot zijn familie daarin slaagt, zal hij kennelijk gedetineerd blijven.

Mostafa Bordbar werd in 2009 gearresteerde op beschuldiging van bekering tot het christendom en het bijwonen van diensten in verborgen thuiskerken in Rasht.
Hij werd tevens beschuldigd van geloofsverzaking en vrijgelaten op borgtocht, die geregistreerd is in zijn dossier.