28 januari 2013 – Bij hernieuwde maatregelen tegen de media in de hoofdstad doorzochten ambtenaren in burger van de veiligheidsdienst van het ministerie gisteren het hoofdkwartier van vier dagbladen – Etemad, Arman, Shargh en Bahar – en het weekblad Aseman waarbij, zonder enige uitleg, ten minste 10 journalisten zijn gearresteerd.
Twee andere journalisten waren de dag daarvoor al gearresteerd op. Tegen andere journalisten zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

“Het voortdurend vervolgen van journalisten wordt met de dag erger,” aldus secretaris-generaal van Reporters Without Borders, Christophe Deloire. “Iran heeft het tijdperk van terreur na de omstreden presidentsverkiezingen van juni 2009 nog niet achter zich gelaten en nu, vijf maanden voor de volgende verkiezingen in juni 2013, worden er duidelijke waarschuwingen afgegeven – journalisten en nieuwsmedia wordt de mond gesnoerd.”

Reporters Without Borders eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle journalisten die momenteel in Iran worden vastgehouden. De overheid moet een einde maken aan deze herhaalde arrestatiegolven, waarvan het waarborgen van het evenwicht en het voortbestaan van het regime het enige doel is. Dergelijke intimidatiepogingen zijn gedoemd te mislukken.

Volgens informatie van Reporters Without Borders zijn afgelopen weekend ten minste 12 journalisten gearresteerd. De tien die gisteren gearresteerd werden zijn Sasan Aghai, Nasrin Takhayori, Javad Daliri en Emily Amrai van Etemad; Motahreh Shafie, Nargus Jodaki en Saba Azarpik van Arman, Porya Alami en Pejman Mousavi van Shargh, en Akbar Montajabi van Aseman.

De twee journalisten die de dag daarvoor gearresteerd werden zijn Milad Fadai Asl van het persagentschap ILNA en Soliman Mohammadi van Bahar. Beiden werden op hun werkplek gearresteerd. Alle 12 zijn overgebracht naar onbekende detentiecentra nadat hun woningen doorzocht zijn en hun persoonlijke bezittingen in beslag zijn genomen.

Andere journalisten zijn gedagvaard om binnenkort te verschijnen voor de revolutionaire rechtbanken.
Sinds begin januari is een aantal journalisten opgeroepen voor verhoor door de Revolutionaire Garde of door ambtenaren van de veiligheidsdienst van het ministerie. Tijdens deze ondervragingen werd hen vooral gevraagd welke kandidaten zij steunen bij de komende presidentsverkiezingen.

Er werd ook naar hun mening gevraagd over de laatste toespraak van Opperste Leider Ali Khamenei van 28 december, waarin hij tegenstanders van de regering hekelde. “Stop met te zeggen dat we vrije verkiezingen moeten organiseren,” zei hij. “Sinds het begin van de Islamitische Republiek zijn de verkiezingen altijd vrij geweest.”
Procureur-generaal Gholam Hossein Mohseni Ejehi zei tijdens een persconferentie op 21 januari op dreigende toon: “Ik heb betrouwbare informatie dat bepaalde journalisten in Iran samenwerken met westerlingen en contra-revolutionairen in het buitenland.”