28 januari 2013 – Gepubliceerd door Majzooban.org.
De gezondheidstoestand van de gevangen Gonabadi derwisjen* Saleh Moradi en Kasra Nouri, die sinds 15 januari in hongerstaking zijn, is kritiek.
Volgens berichten van Majzooban Noor zijn de twee derwisjen, die in de Adel Abad gevangenis van Shiraz achter de tralies zitten, op 15 januari 2013 in hongerstaking gegaan uit protest tegen de illegale overplaatsing van zeven advocaten van Gonabadi derwisjen en website managers van Majzooban Noor naar eenzame opsluiting in de Evin gevangenis. Saleh Moradi en Kasra Nouri maken zich zorgen over de gezondheid van Hamid Moradi en Mostafa Daneshjou en willen dat de zeven gevangenen teruggeplaatst worden naar de algemene afdeling van de Evin gevangenis.

Momenteel zijn duizeligheid, overmatig gewichtsverlies en ingevallen bleke gezichten waarschuwingssignalen voor de slechte gezondheidstoestand van Saleh Moradi en Kasra Nouri. Het lijkt erop dat zij in een gevaarlijk stadium zijn gekomen.

Door de slechte omstandigheden in de gevangenis waren de twee gewetensgevangenen al ondervoed. Saleh Moradi heeft al maanden last van zijn nieren en heeft nu ook inwendige bloedingen. De families hebben hun groeiende bezorgdheid uitgesproken over de risico’s voor hun gezondheid en zeiden dat als er iets met hen gebeurt, de autoriteiten daarvoor verantwoordelijk zijn.

De twee derwisjen zitten al langer dan 16 maanden opgesloten in de Adel Abad gevangenis van Shiraz op beschuldiging van “propaganda tegen het regime”, “handelen tegen de nationale veiligheid”, “lidmaatschap van een dissidente groepering (Majzooban Noor)” en “interviews geven aan buitenlandse media, Radio Farda “, maar tot nu toe zijn ze nog niet definitief gevonnist. Het schijnt dat hun zaak, na 16 maanden, wordt onderzocht door het Revolutionaire Hof van Shiraz.

* Een derwisj is een islamitische geestelijke die de gelofte van armoede heeft afgelegd. De Gonabadi derwisjen zijn al lang een doorn in het oog van het regime in Iran omdat ze door hun positieve en humane waarden een versie van de Shia Islam vertegenwoordigen die de legitimiteit van het principe van leiding door de Opperste Leider bedreigt en tegenspreekt.