WASHINGTON – De Verenigde Staten hebben Iran opgeroepen een Iraans-Amerikaanse dominee vrij te laten.
Voorganger Saeed Abedini (32) is onlangs door een speciale rechtbank tot acht jaar cel veroordeeld omdat zijn preken een gevaar voor de staatsveiligheid zouden vormen.
Abedini reisde drie jaar lang heen en weer tussen de Verenigde Staten en Iran. In zijn geboorteland hield de evangelische dominee preken in huiskerken, totdat hij onder huisarrest werd geplaatst en uiteindelijk vastgezet.

”We veroordelen Irans voortdurende inbreuken op het universele recht op vrijheid van religie en roepen de Iraanse autoriteiten op Abedini’s mensenrechten te respecteren en hem vrij te laten”, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.
In de islamitische republiek Iran wonen volgens westerse schattingen tussen de 80.000 en 300.000 christenen. Iran erkent een aantal christelijke geloofsgemeenschappen, zoals de Armeens-apostolische Kerk. Huiskerken zijn echter verboden en worden vooral aangepakt als ze moslims bekeren.