23 januari 2013 – De VN-commissaris voor de mensenrechten heeft “diep geschokt” gereageerd op de terechtstelling van een Iraniër. Op het moment van zijn misdaad was deze nog minderjarig.
De VN-commissaris voor de mensenrechten heeft “diep geschokt” gereageerd op de executie van een Iraans onderdaan wegens misdaden die hij als minderjarige gepleegd heeft. “De doodstraf mag niet worden toegepast op strafbare feiten die gepleegd zijn door personen jonger dan 18”, aldus een woordvoerster van de VN-commissaris voor de mensenrechten, Navi Pillay. De kinderrechten conventie CRC en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, welke ook Iran beloofd heeft te respecteren, houden een absoluut verbod in op de doodstraf voor personen die veroordeeld zijn voor misdaden die ze als minderjarigen begaan hebben. Iran heeft op 16 januari de 21-jarige Ali Naderi onthoofd. Op het moment van zijn vermeende misdaad was hij 17 jaar.

Genève: Iraanse ballingen protesteren tegen de executies in IranDe VN-commissaris voor de mensenrechten toonde zich ook bezorgd over het lot van vijf Iraniërs, waarvan de doodstraf is bevestigd door het Hooggerechtshof en die nu gevaar lopen op korte termijn geëxecuteerd te worden. Na beschuldigingen van foltering bestaat er aanzienlijke twijfel over een eerlijk proces, zei VN-woordvoerster.
Vorig jaar zijn in Iran meer dan 400 mensen geëxecuteerd. De VN veroordeelde ook de vaak gebruikte praktijk van openbare terechtstellingen in Iran. 2012 waren er ten minste 55 dergelijke executies.