29 januari 2013 – Reporters Without Borders heeft vernomen dat gisteren opnieuw twee journalisten zijn gearresteerd na opdracht te hebben gekregen zich te melden bij de Evin-gevangenis in Teheran, waarmee het totale aantal journalisten dat in de voorbije drie dagen is opgepakt op beschuldiging van samenwerking met verzetsgroepen tegen de ‘Islamitische Revolutie’ op 14 komt.

Motahareb Shafie, een van de tien arrestanten op ‘Zwarte Zondag’ (27 januari), is gisteren vrijgelaten, zodat er op dit moment 13 journalisten vastzitten. Andere journalisten uit Teheran en diverse provincies hebben een dagvaarding ontvangen en zullen binnenkort verhoord worden.

De twee die gisteren werden gearresteerd zijn Kivan Mehregan, die schrijft voor diverse hervormingsgezinde kranten, en Hossein Yaghchi, die werkt voor het weekblad Aseman en het maandblad Tajrobeh.
Volgens Agence France-Press werden alle journalisten opgepakt ‘op grond van een door het rechterlijke gezag uitgevaardigd bevel’. Het AFP-bureau in Teheran publiceerde gisteren enkele berichten waarin Farsnews werd geciteerd, een Iraans, aan de Revolutionaire Garde gelieerd nieuwsagentschap, dat hen bestempelde als ‘aanhangers van de antirevolutionaire beweging’.

Volgens door Reporters Without Borders verkregen informatie heeft het ministerie van Inlichtingen de journalisten laten oppakken ‘om te onderzoeken of ze werken voor in het buitenland gevestigde nieuwsmedia’. Ze zitten op dit moment vast in isoleercellen in afdeling 209 van de Evin-gevangenis, die onder gezag staat van het ministerie van Inlichtingen.

‘Journalisten beschuldigen van samenwerking met groepen die zich verzetten tegen de “Islamitische Revolutie” is niet nieuw,’ aldus Reporters Without Borders. ‘Deze beschuldiging wordt vaak ingebracht tegen Iraanse journalisten en intellectuelen om hen het zwijgen op te leggen.’

Minister van Cultuur en Islamitische Leiding Mohammed Hosseini zei op 27 januari: ‘Deze journalisten zijn niet opgepakt vanwege hun journalistieke activiteiten, maar wegens beschuldigingen in verband met de veiligheid, niet voor het overtreden van de mediaregels.’