De Iraanse asielzoekers in Irak zijn met 50 raketten en mortiergranaten aangevallen: zeven doden, 100 gewonden. Bij een raketaanval op Camp Liberty bij Bagdad, waar meer dan 3000 Iraanse asielzoekers worden vastgehouden, zijn in de ochtend van 9 februari talrijke doden en gewonden gevallen. Naar verluidt werden minstens zeven personen gedood, onder wie een vrouw. Ruim 100 mensen raakten gewond. Het kamp werd in de vroege ochtend met ongeveer 50 raketten en mortieren aangevallen.

De Iraanse oppositie houdt het regime van Teheran verantwoordelijk voor de aanval op het vluchtelingenkamp.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanval veroordeeld en eist een onderzoek naar het incident.

9 februari 2013 – Het Iraanse verzet roept de Amerikaanse president en de VN-secretaris-generaal op de bewoners onmiddellijk terug te brengen naar Camp Ashraf.
Om kwart voor zes lokale tijd vanmorgen is Camp Liberty aangevallen met raketten en mortieren. Tot nu toe zijn 7 bewoners, onder wie een vrouw, de martelarendood gestorven en ruim 50 mensen gewond. De gewonden verkeren in kritieke toestand en het aantal martelaren kan nog stijgen. Een van de 7 bewoners is twee uur na de aanval overleden omdat hij niet tijdig overgebracht kon worden naar een ziekenhuis. De namen van de martelaren zijn: Pouran Najafi, Yahya Nazari, Akbar Azizi, Mostafa Khosravi, Mehdi Abed en Hadi Shafiei. Hulp en ambulances om de gewonden over te brengen naar een ziekenhuis waren niet aanwezig op het vroege tijdstip waarop de aanval plaatsvond. De generator van de Iraqi Clinique werd ook getroffen en werkt niet en de elektriciteit is afgesloten. Het ministerie van de premier van Irak heeft het Iraakse leger opdracht gegeven te voorkomen dat gewonde mensen worden overgebracht met de paar voertuigen die de bewoners hadden meegenomen van Ashraf naar Liberty.

Ondanks dringende en herhaalde verzoeken aan de Amerikaanse en VN-functionarissen om hier iets tegen te doen, heeft de Iraakse regering in het afgelopen jaar hardhandig verhinderd dat bewoners medische voorzieningen konden overbrengen van Ashraf naar Liberty.

Camp Liberty ligt midden in een militaire zone en is niet toegankelijk zonder toestemming van de Iraakse overheid. De acht konvooien van de bewoners die in 2012 werden overgebracht van Ashraf naar Liberty werden op 7 plaatsen tegengehouden en grondig doorzocht met apparatuur en getrainde honden.

Het is een jaar geleden dat 3100 bewoners van Ashraf zijn overgebracht naar en opgesloten in Camp Liberty, dat een halve vierkante kilometer groot is en 80 keer kleiner is dan Ashraf. Er is in Liberty geen goede behuizing en de bewoners wonen in containers die als luciferdoosjes naast elkaar zijn gezet. In maart vorig jaar werd Liberty voor het eerst getroffen door een mortier, en de National Council of Resistance of Iran waarschuwde toen dat het kamp niet beveiligd is. Vervolgens haalden agenten van het ministerie van Iraakse premier zelfs de beschermende betonnen muren van de containers weg, en het protest dat de bewoners daartegen aantekenden bij Kobler en UNAMI had geen enkel effect.
Gisteren en eergisteren hebben de bewoners van Liberty en hun advocaten en vertegenwoordigers gewaarschuwd dat het Iraanse regime en Iraakse soldaten opnieuw een bloedbad zullen aanrichten. Ze riepen de VN-secretaris-generaal en Amerikaanse functionarissen opnieuw op om hen terug te laten keren naar Ashraf, waar ze betonnen gebouwen en bunkers en schuilplaatsen hebben gebouwd.

Het Iraanse verzet heeft een dringend verzoek gedaan aan president Obama, de VN-secretaris-generaal, de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om zich in te spannen om de 3100 weerloze vluchtelingen in Camp Liberty ter bescherming van hun leven te laten terugkeren naar Camp Ashraf. De Amerikaanse regering en de Verenigde Naties zijn direct verantwoordelijk voor de veiligheid van deze vluchtelingen.