Recente verklaringen

New York, 9 februari 2013 – De secretaris-generaal veroordeelt op scherpe wijze de mortieraanval die vandaag is uitgevoerd op Camp Liberty, het tijdelijke onderkomen nabij Bagdad voor voormalige bewoners van Camp Ashraf, waarbij een aantal bewoners omkwamen en andere bewoners en Iraakse politiemensen gewond raakten.

De United Nations Assistance Mission for Iraq, die wordt geleid door de Speciale Vertegenwoordiger Martin Kobler, onderhoudt nauw contact met de Iraakse regering aangaande de reactie op het incident, waaronder medische hulp aan de gewonden. De secretaris-generaal roept de Iraakse regering, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de bewoners van Camp Liberty en Camp Ashraf, op het incident terstond en volledig te onderzoeken en de daders hun gerechte straf te doen ondergaan. Hij heeft herhaaldelijk verklaard dat geweld en provocaties onacceptabel zijn. Hij wenst nogmaals duidelijk te maken dat de Verenigde Naties zoals voorheen vastbesloten zijn om een vreedzame en duurzame oplossing te bewerkstelligen voor de bewoners van Camp Liberty en Camp Ashraf ingevolge de overeenkomst die op 25 december 2011 is gesloten met de Iraakse regering.

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon

VN-Hoge-Commissariaat voor Vluchtelingen UNHCR

Amnesty International

VS-Ministerie van Buitenlandse Zaken

Giulio Terzi, Minister van Buitenlandse Zaken Italië