11 februari 2013 – VN veroordeelt terroristische aanslag op Iraanse asielzoekers in Irak scherp
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN noemde de aanslag een “verachtelijke daad van geweld”. De VN secretaris-generaal wil dat de Iraakse regering de verantwoordelijken voor de rechter brengt.
De VN heeft de terroristische aanval op de Iraanse ballingen in Camp Liberty bij Bagdad scherp veroordeeld. In de vroege ochtend van 9 februari sloegen in het kamp ca. 50 raketten en mortiergranaten in. Daarbij werden zes Iraanse ballingen gedood en nog eens 100 gewond, sommigen ernstig. Veiligheidsexperts geloven dat het regime in Teheran, dat de Iraanse oppositie wil uitroeien, achter de aanslag zit.
VN secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto) heeft de aanval scherp veroordeeld. De VN-chef heeft de Iraakse regering gesommeerd om de aanval snel en grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen, aldus een woordvoerder van Ban op 9 februari in New York.
meer informatie

In Genève wees de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres (foto), erop dat voor de kampbewoners de status van asielzoeker “onder internationale bescherming” van toepassing is totdat er definitief duidelijkheid is. Het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemde de aanslag een “verachtelijke daad van geweld” en eiste van de Iraakse regering garanties voor de bescherming van de kampbewoners. Bovendien moet men ervoor zorgen dat degenen die voor de aanval verantwoordelijk zijn rekenschap afleggen.
meer informatie

Ook de Amerikaanse regering veroordeelde de aanval op het vluchtelingenkamp. De aanval was een “wrede en zinloze terroristische aanslag,” aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Iraakse autoriteiten moeten het incident onderzoeken en de veiligheidsmaatregelen in het vluchtelingenkamp uitbreiden.
meer informatie