Iran Human Rights, 20 februari 2013 – In Arak (central Iran) werd op woensdag 20 februari een gedetineerde in het openbaar opgehangen. Volgens de officiële website van de Iraanse gerechtelijke macht in de provincie Markazi  was de gedetineerde een 23-jarige man, veroordeeld voor kidnapping en seksueel misbruik van een 15-jarige jongen. De naam van de gedetineerde werd niet bekendgemaakt.

De Iraanse staatsmedia rapporteerden ook dat vier jongemannen in de nabije toekomst in het openbaar zullen worden opgehangen in Karaj (ten westen van Teheran) wegens het verkrachten van een jong meisje.

Het aantal openbare executies en andere openbare straffen zoals zweepslagen  en amputaties in Iran is in de afgelopen paar maanden aanzienlijk toegenomen en Iran Human Rights (IHR) vermoedt dat dit nog zal toenemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni 2013.
In de eerste 7 weken van 2013 zijn er evenveel mensen in het openbaar ter dood gebracht als in heel 2010.