1 maart 2013 – Mensenrechtenactivisten vragen de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de Iraanse ballingen in Camp Liberty op zich te nemen.

28-02-2013: conferentie in het VN-hoofdkwartier in Genève

Op 27 en 28 februari vond en in Genève twee conferenties plaats over de situatie van de Iraanse asielzoekers die worden vastgehouden in Camp Liberty in Irak. Bij de deelnemers waren mensenrechtenactivisten, parlementariërs en politici die uit verschillende landen en vertegenwoordigers van de Iraanse democratische beweging. Zij riepen de VN op om dringende maatregelen te nemen om de bescherming van meer dan 3.000 Iraanse politieke vluchtelingen in Camp Liberty tegen verdere terreuraanslagen te garanderen. Bij een aanval op de weerloze Iraanse ballingen in Camp Liberty werden op 9 februari zeven mensen gedood en meer dan 100 gewond.

In Genève vestigden de deelnemers de aandacht op het levensgevaar waarin de Iraanse oppositie, die is gevestigd in Camp Liberty, verkeert. Ze waarschuwden voor verdere aanvallen op het kamp, dat niet voldoende bescherming biedt tegen terreuraanslagen of aanvallen. De Iraakse autoriteiten hebben al gezegd dat ze de veiligheid van de Iraanse ballingen niet kunnen garanderen.

De Iraanse asielzoekers zijn in de loop van 2012 onder druk van Irak verplaatst vanuit de nederzetting Ashraf naar de voormalige Amerikaanse militaire basis Camp Liberty bij Bagdad. De Iraanse ballingen vertrouwden op de bescherming van de VN bij deze verhuizing. De Iraanse oppositie wordt in Camp Liberty echter als gevangenen vastgehouden. Het kamp is slechts een halve vierkante mijl groot. In die benauwde situatie moeten meer dan 3000 Iraanse ballingen in barakken wonen.

Gezien het acute gevaar van verdere terreur aanslagen op Camp Liberty eisten de mensenrechtenactivisten in Genève dat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zich effectief inzet voor de rechten van de vluchtelingen en de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de bescherming van de Iraanse ballingen. De UNHCR moet er onmiddellijk voor zorgen dat de Iraanse asielzoekers naar Ashraf worden teruggebracht en onder internationale bescherming komen tot hun opname in veilige derde landen is geregeld. In de nederzetting Ashraf, waar de Iraanse ballingen in 25 jaar een goed functionerende gemeenschap hebben gecreëerd, zijn gebouwen en voorzieningen die bescherming bieden tegen dergelijke aanvallen.

De deelnemers aan de conferentie vestigden tegelijkertijd de aandacht op de rampzalige situatie van de mensenrechten in Iran. Elke dag, aldus de mensenrechtenactivisten, worden daar mensen geëxecuteerd en geïnterneerde politieke gevangenen gemarteld tot de dood erop volgt. Zij riepen de VN op om zich doeltreffend in te zetten voor een moratorium op executies en het beëindigen  van het schenden van de mensenrechten in Iran.
Bij de deelnemers aan de conferentie in Genève waren:

 • Günter Verheugen, expert  buitenlands, veiligheids- en ontwikkelingsbeleid, commissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie (1999-2009)
 • Prof. dr. Jean Ziegler, voormalig lid van het Raadgevend Comité van de VN-Raad voor de Mensenrechten
 • Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalige Colombiaanse presidentskandidate, die in Colombia was meer dan zes jaar gegijzeld werd
 • Taher Boumedra, tot medio 2012 commissaris voor de mensenrechten van de VN in Irak
 • Dr. Juan Garces, internationaal advocaat en expert op het gebied van de internationale vervolging van misdaden tegen de menselijkheid
 • Anne-Marie Lizin, erevoorzitter van de Belgische Senaat en voormalig speciaal vertegenwoordiger van de VN
 • Sid Ahmed Ghozali, voormalig premier van Algerije
 • Patrick Kennedy, neef van John F. Kennedy en voormalig Amerikaanse Congreslid
 • Struan Stevenson, voorzitter van de Permanente Delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Irak
 • Michel Joli, secretaris-generaal van de Stichting France Libertés – Fondation Danielle Mitterrand (Stichting van de voormalige Franse First Lady Danielle Mitterrand)
 • John Bolton, voormalige Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties
 • Parlementariërs uit Zwitserland en andere landen
 • Remy Pagani, burgemeester van Genève.