13 maart 2013 – De Iraanse Internetpolitie, vertegenwoordigers van de staatsmedia en rechters zijn op de EU-sanctielijst gezet.

Gezien de voortdurende ernstige schendingen van de mensenrechten in Iran heeft de Europese Unie haar sancties tegen dat land uitgebreid en geïntensiveerd. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten op 11 maart de bestaande sancties wegens mensenrechtenschendingen met een jaar te verlengen tot medio april 2014.
Bovendien zijn een overheidsinstantie en negen ambtenaren van het regime in Teheran, die verantwoordelijke gehouden worden voor “ernstige schendingen van de mensenrechten”, op de EU-sanctielijst geplaatst, waaronder de Iraanse internetpolitie, vertegenwoordigers van de staatsmedia en rechters. Zij mogen niet naar de EU reizen en hun in de Europese Unie aanwezige vermogen is geblokkeerd. Op de lijst staan nu 87 namen.

In het publicatieblad van de Europese Unie van 12 maart staat over de mensenrechtenschendingen van Internetactivisten door de Iraanse cyberpolitie o.a.:
“Op 30 oktober 2012 werd de blogger Sattar Beheshti door de cyberpolitie gearresteerd wegens “activiteiten tegen de nationale veiligheid via sociale netwerken en op Facebook” (volgens zeggen zonder een arrestatiebevel). Beheshti had in zijn blog kritiek geuit op de Iraanse regering. Op 3 november 2012 werd Beheshti dood aangetroffen in zijn gevangeniscel, naar verluidt werd hij door de cyberpolitie gemarteld tot de dood erop volgde”.